Jahorina i region bez snijega

0

Polovina decembra i polovina januara bez snijega donijeli su probleme turizmu na Jahorini, ali i u regionu.

Visoke temperature za ovo doba godine otopile su sav snijeg na Jahorini, a novog snježnog pokrivača još uvijek nema ni u najavi. Prognoze s početka decembra da snijega neće biti do druge polovine januara su se, nažalost, obistinile.

Za razliku od Jahorine neki centri u regionu su produžili skijanje zahvaljujući vještačkom osnježvanju. Staze na Kopaoniku su dobro pripremljene i snijeg se još uvijek drži, međutim snijega dovoljno za skijanje neće biti ni tamo za dan ili dva. Za razliku od Kopaonika, Bansko u Bugarskoj zahvaljujući svojoj nadmorskoj visini od oko 2600 m, još uvijek ima dovoljno prirodnog snijega.

Velike zamjerke na rad Olimpijskog centra, prije svega na nepuštanje u rad sistema za vještačko osnježavanje uputili su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Udruženje hotelijera i Udruženje vlasnika vikend kuća na Jahorini. Putem otvorenog pisma su upoznali i predsjednika Vlade Republike Srpke Željku Cvijanović.

Kako tvrde, uslovi su početkom sezone bili dobri za puštanje u rad sistema vještačkog osnježavanja, međutim osnježavanje nije rađeno ili zbog kvara ili zato što je propušteno da se to uradi iz nekih drugih razloga.

S druge strane, čelnici AD Olimpijski centar Jahorina navode da temperature nisu bile dovoljno niske da bi se sistem vještačkog osnježavanja mogao staviti u funkciju. Bilo kako bilo, turisti masovno otkazuju ili su otkazali ugovorene turističke aranžmane.

Neki mediji su iskoristili situaciju da pošalju lošu sliku s Jahorine i o Jahorini, koja bi mogla uticati na ostatak sezone, što svakako nije dobro za Jahorinu i Pale. Sezona na Jahorini nije gotova, očekuje nas još najmanje 75 dana pod snijegom. Biće skijanja i prilike da se od turizma i zaradi.

Nažalost, loš početak sezone će najviše osjetiti oni kojima je rad u toku sezone na Jahorini jedini izvor prihoda.

(www.palelive.com / Foto: Jahorina.org)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments