Jahorina film festival: U konkurenciji 85 filmova iz 25 zemalja

0

Sedmi međunarodni festival ekološkog, turističkog i kratkog promotivnog filma „Jahorina film festival“ biće održan od 25. do 29. septembra na Palama, Jahorini i u Sarajevu, gdje će biti prikazano 85 filmova iz 25 zemalja.

Direktor Festivala Mirko Despić prezentovao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu zvanični i prateći program festivala, koji uključuje okrugli sto o vodama i izlete do Andrićgrada, Jahorine i Sarajeva i najavio dodjelu godišnjih nagrada za najbolji ekološki projekat u BiH za 2013. godinu.

On je istakao da je osnovna vodilja ovog ekološko-umjetničkog projekta doprinos kvalitetnijem životu na zemlji.

„Dva su još važna momenta, mir i politička stabilnost. Mir imamo, a nadamo se da će ovaj međuentitetski i međunarodni projekat, iza kojeg stoje gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo, doprinijeti i boljoj političkoj klimi u BiH i regionu“, rekao je Despić.

Prema njegovim riječima, prvi put ove godine projekcije filmova u zvaničnoj konkurenciji biće prikazane i u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru i Jevrejskoj opštini.

Despić je zahvalio prijateljima Festivala, posebno generalnom sponzoru „BH Telekomu“, entitetskim fondovima i resornim ministarstvima za zaštitu životne sredine i medijima na podršci u organizaciji „Jahorina film festivala“.

Predsjednik festivalskog žirija ambasador Francuske u BiH Rolan Žil rekao je da mu je velika čast što je na čelu žirija, napominjući da on i njegova zemlja snažno podržavaju i razvijaju filozofiju očuvanja životne stredine.

On je istakao ekološku i ekonomsku dimenziju ovog eko-projekta i pozdravio saradnju gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo, što će, kako je ocijenio, za rezultat imati jačanje stabilnosti u BiH.

Snažnu podršku oba grada „Jahorina film festivalu“ potvrdili su i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić i pomoćnik gradonačelnika Sarajeva Ramiz Heljić, koji su ocijenili da ovakvi i slični projekti jačaju međusobno povjerenje, brišu granice i podižu svijest kod mladih na planu zaštite životne sredine, sa čim se saglasio i direktor Bosanskog kulturnog centra Mario Pejić.

Selektor Festivala Ratko Orozović precizirao je da je u zvaničnu konkurenciju od 170 pristiglih radova odabrano 85 filmova, čiji su autori iz 25 zemalja, među kojima je i 14 žena.

„Najviše filmova stiglo je iz Srbije – 27. Prikazaćemo 37 ekoloških filmova, zatim 35 turističkih filmova i 13 promotivnih spotova“, naveo je Orozović.

„Jahorina film festival“ počinje 25. septembra na Palama, a svečano otvaranje predviđeno je u 19.00 časova, dok će zatvaranje festivala i svečana dodjela nagrada biti upriličena 28. septembra u 18.00 časova u hotelu „Damis“ Pale.

Osnivač i domaćin Festivala je Udruženje građana za zaštitu prirodne sredine „Jahorinafest“, a izvršni producent je TV OSM, regionalna televizijska stanica sa Pala.

Festival se organizuje u saradnji sa partnerima koji imaju direktan interes u realizaciji ovakvih programa – Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstvo okoline i turizma Federacije BiH /FBiH/, Fond za zaštitu okoline FBiH, Fond za zaštitu životne sredine Srpske, Grad Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo i drugi, a generalni sponzor festivala je BH Telekom.

U konkurenciji za nagrade biće prikazano 85 filmova iz 25 zemalja i to po kategorijama – najbolji turistički film: zlatna, srebrena i bronzana borovnica; najbolji ekološki film: zlatna, srebrena i bronzana lincura; najbolji kratki promotivni film: zlatni, srebreni i bronzani javor, dok će ukupni pobjednik festivala dobiti gran pri „Jahorina film festivala“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare