Izvođenjem forum-predstave o nasilju završen projekat „Izazovi za mlade“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Produkcija „Forum teatar“ Istočno Sarajevo danas je za učenike Osnovne škole /OŠ/ „Sveti Sava“ organizovala prezentaciju forum-predstave i prikazivanje kratkog filma s ciljem edukacije mladih za borbu protiv nasilja i maloljetničke delinkvencije.

Direktor „Forum teatra“ Vitomir Mitrić rekao je Srni da nasilje u svakodnevnom životu stvara neravnotežu, a neravnoteža podržava nasilje.

„Uspostavljanje ravnoteže i prevladavanje nasilja može se postići svjesnim promjenama u djelovanju, u ponašanju“, naveo je Mitrić.

Prema njegovim riječima, namjera predstave jeste da ponudi što više mogućnosti i osjećaj kako je biti u određenoj ulozi, da bi se mogao razumjeti neko ko je potlačen, nad kim je vršena diskriminacija po bilo kom osnovu ili se staviti u ulogu onoga ko je tlačitelj, kako bi se lakše djelovalo na promjenu njegovog ponašanja u stvarnosti.

„Važno je da su sve scene i problemi postavljeni u njima realni, te tako obezbjeđujemo jednu vrstu `socijalne laboratorije`, gdje možemo `isprobati` sebe u raznim situacijama, kao i više rješenja kako izaći iz određene situacije ili odnosa“, pojasnio je Mitrić.

Prezentacijom forum-predstave „Nasilje u parku“ i prikazivanjem kratkog filma „Probaj samo jednu“, koji su nastali na radionici „Forum teatra“, okončan je osmomjesečni projekat „Izazovi za mlade“.

„Projekat `Izazovi za mlade` tretira razvijanje i sprovođenje programa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije, u okviru projekta `Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu`, koji finansira EU, sprovodi UNDP, a sufinansira grad Istočno Sarajevo“, naveo je Mitrić.

Prema njegovim riječima, u okviru projekta u osnovnim školama „Sveti Sava“ i „Petar Petrović NJegoš“ iz Istočnog Sarajeva realizovano je 40 edukativnih radionica koje su obuhvatile teme: rod – pol, vršnjački pritisak, nasilje u vezama, mladi protiv nasilja i nasilje u školi i na internetu, zatim kreativne radionice, video-radionicu i novinarsku radionicu, kao i dvije kampanjske aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Mitrić je istakao da su članovi Kluba „E Budi DRUGačiji“, koji je nastao u okviru projekta, savladali osnovne elemente forum-teatra i osmislili i pripremili forum-predstavu „Nasilje u parku“, uz voditelje radionice Vitomira Mitrića i Dejana Vukajlovića.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Željka Topalić rekla je da je veoma zadovoljna angažmanom i učešćem učenika ove škole u projektu „Izazovi za mlade“, čiji je cilj edukacija mladih za borbu protiv nasilja i maloljetničke delinkvencije.

„Zajedno sa OŠ `Petar Petrović NJegoš`, podržali smo ovaj projekat jer smo i jedni i drugi čvrsto opredijeljeni za prevenciju nasilja, jer će biti kasno ako se budemo suočavali sa posljedicama“, rekla je Topalićeva Srni.

Danas je u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo prikazan i kratki film pod nazivom „Probaj samo jednu“, nastao na video-radionici koju su osmislili i uradili članovi Kluba „E Budi DRUGačiji“, a osnovnim školama i sufinansijerima projekta uručeni su kreativni pokloni nastali na kreativnim radionicama „Forum teatra“.

Za sutra u 11.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo planirano je da forum-predstava „Nasilje u parku“ i emitovanje kratkog filma „Probaj samo jednu“ budu upriličeni i za učenike starijih razreda Osnovne škole „Petar Petrović NJegoš“ koji su isto bili uključeni u realizaciju projekta „Izazovi za mlade“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare