Osvojen najviši vrh Sjeverne Amerike! (foto)

0

20.jun.2009.

Poštovani, ovim putem Vas obavještavamo da je prva samostalna bosanskohercegovačka ekspedicija na Denali ( Mek Kinli ) 6194m pod nazivom “ Srpska na vrhu Sjeverne Amerike 2009″ je večeras iz Istočnog Sarajeva krenula put Ankoridža, najvećeg grada Aljaske. Organizator ekspedicije je Planinarsko društvo „Javorina“ iz Pala, a ekspediciju sačinjavaju članovi „Javorine“, Vuk Soković i Mladen Lukić, vođa ekspedicije. Ovaj alpinistički tim Republike Srpske bi trebao da doputuje u Akoridž sutra u 21h preko Amsterdama i Miniapolisa. Nakon 5 dana pripreme i prijavljivanja ekspedicije u Ankoridžu i Talkitni, 26-tog se očekuje transport ekspedicije do glečera Kahiltna gdje se na visini od 2100m nalazi Bazni logor. Početak uspona se predviđa na Vidovdan 28.06.2009. Za vrijeme uspona, ekspedicija neće imati nikakvu vezu sa civilizacijom, uglavnom zbog finansijskih razloga, ali očekujemo da ćemo izvještaje poslati po povratku sa planine, planiranog između 15-tog i 18-tog juna.

Sa Denalija je se nedavno vratila jedna ekspedicija iz Srbije, koju je organizovalo P.D.Pobeda iz Beograda. Zbog izuzetno jakog vjetra i nevremena, ova ekspedicija je morala da odustane od uspona na 3. kampu koji se nalazi na visini od 3350m. Ova godina je uopšte bila veoma nezgodna za mnoge ekspedicije širom svijeta, ali na planini se nikad ne zna kakvo će vas prilike dočekati i nadamo se da ćemo imati više sreće sa vremenom od naših kolega iz Srbije. U ovoj ekspediciji iz finansijskih razloga nisu uzeli učešće Vesna Došić iz Vlasenice, Slobodan Simikić iz Bijeljine, Zoran Novaković iz Banja Luke i Milan Kovačević iz Pala, što je znatno oslabilo naš tim, ali su naše kolege svakako uz nas i daju nam veliku moralnu podršku.

Nakon osvojenih vrhova Južne Amerike i Afrike, došao je rad i na Sjevernu Ameriku, a nadamo se da će se po povratku ove ekspedicije formirati i organizacioni odbor prve bosanskohercegovačke ekspedicije na Himalaje i sam vrh svijeta , Mont Everest!

Generalni sponzor ove ekspedicije je Vlada Republike Srpske, na čelu sa ministarstvom za porodicu, omladinu i sport! U ostalim sponzorima se nalaze Opština pale, Planinarsko društvo „Javorina“ Pale, Grad Istočno sarajevo, „Radis“ Lukavica i  „Galeb Internacional“ Istočno Sarajevo.

Na kraju nastojaćemo da Vam sa Aljaske putem interneta , u svakoj prilici, proslijedimo što više direktnih informacija sa planine, a ako budemo sretne ruke i poneku fotografiju!

Hvala svima koji su uz nas!

Mladen Lukić, vođa ekspedicije.

22.jun.2009.

Poštovani, ovim putem Vas obavještavamo da je prva samostalna bosanskohercegovačka ekspedicija na Denali ( Mek Kinli ) 6194m pod nazivom “ Srpska na vrhu Sjeverne Amerike 2009″ uspjesno doputovala u Ankoridz sinoc u 22 30h po lokal. vremenu. Juce smo bili na suncevoj svjetlosti 30 sati bez prestanka, tako da nam je odmor itekako prijao.Inace vremenska razlika izmedju Ankoridza i nas je 10 sati. Smjesteni smo u hostelu Qupqugiaq Inn u zapadnoj aveniji. Vrijeme je veoma oblacno i duva jak vjetar , povremeno sa kisom! Naredna dva dana cemo provesti pokusavajuci da pronadjemo alpinisticku opremu koja nam nedostaje, kao i namirnice za narednih 20 dana koje nosimo na planinu! Toliko za sada…

Mladen Lukić, vođa ekspedicije.

24.jun.2009. 

Ekspedicija Republike Srpske na Mek Kinli 6194m je vec dva dana u Ankoridzu, najvecem gradu Aljaske. Ovo vrijeme smo iskoristili da se malo adaptiramo na vremensku razliku od 10 sati , dokupimo opremu koja nam nedostaje, hranu i sl. Danas u 15h po lokalnom vremenu krecemo za Talkitnu, mali gradic u kojem podizemo dozvole za uspon na Denali i cekamo na prevoz sa malim avionom do glecera Kahiltna i baznog logora na 2100m. Pretpostavljam da i u Talkitni postoji internet veza, pa cemo se javiti i neposredno pred polazak na planinu! saznali smo da necemo biti jedina ekspedicija na planini, mada smo jedni od poslednjih koji idu na penjanje ove godine!

Pozdrav svima iz suncanog Ankoridza!
Vuk i Mladen

7.jul.2009.

Mladen i Vuk su se danas tokom dana javili satelitskim telefonom sa Aljaske. Uspješno su osvojili najviši vrh Sjeverne Amerike McKinley/Denali (6.194 m). Trenutno su u povratku i nalaze se u baznom kampu 4.

10.jul.2009.

Mladen i Vuk su sišli sa planine, i poslali su nam e-mail.

„Vrh smo popeli za 10 dana, zahvaljujući lijepom vremenu koje nas je pratilo. Silazak je bio malo teži zbog umora i brojnih pukotina koje su se pojavile na glečeru zbog povišenih temperatura. Ipak je sve prošlo više nego dobro. Na vrhu smo zavijorili srpsku zastavu 05.07.2009. u 18:30 h ili 06.07.2009. u 04:30h po našem vremenu! Imali smo sjajan dan na vrhu sa veličanstvenim pogledom, što smo i dokumentovali. Kamere nam se trenutno pune, pa čim budemo mogli, šaljemo i fotografije sliku! Inače, na planini smo proveli ukupno 14 dana! Povratak planiramo 20.07.2009. Pozdrav od Vuka i Mladena!“

11.jul.2009.

Poštovani,
 
ovim putem vam dostavljamo fotografije koje smo zabilježili na vrhu planine Mc Kinley-Denali 6194m, 05.07.2009 u 18:30h po lokalnom ili 06.07.2009. u 04:30h po našem vremenu! Našoj ekspediciji je trebalo deset dana da stignemo do vrha, što je veoma dobar rezultat!
Povratna karta nam je 21.07.2009. Trenutno se oporavljamo u Talkitni. Za 14 dana na planini smo izgubili po 8 kg tjelesne težine. Zdravstveno se osjećamo dobro.
Veliki pozdrav svima koji su pratili prvu ekspediciju Republike Srpske i BiH na Denali, najviši vrh Sjeverne Amerike!
 
Vuk i Mladen

Podsjećamo: Srpska na krovu Sjeverne Amerike 2009

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare