Izvještaj protiv 16 osumnjičenih u vezi ilegalne sječe šume

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) sprovelo je akciju kodnog naziva „Gora“, čiji je cilj sprečavanje ilegalne sječe šume, u okviru koje su podneseni izvještaji protiv 16 lica, potvrdila je Srni portparol MUP-a RS Mirna Šoja.

„U okviru ove akcije protiv osam odgovornih lica zaposlenih u Šumskom gazdinstvu `Jahorina` Pale Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, zbog sumnje da su počinili krivična djela nesavjesnog rada u službi i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave“, navela je Šoja.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa radnicima CJB Istočno Sarajevo, kroz aktivnosti koje se odnose na dokumentovanje bespravnih sječa na području rejona „Jasenava“, ŠG „Jahorina“ Pale, pregledom su došli do saznanja da su bespravno posječena 6.514 stabla u količini od 8856,888 metara kubnih bruto drvne mase, vrijednosti 710.218 KM.

„Ovim je ŠG `Jahorina` Pale i preduzeću `Šume RS` pričinjena imovinska šteta u iznosu od 1.771 925,50 KM“, precizirala je Šoja.

Ona je istakla da je u drugoj fazi ove akcije, Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv još osam lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, šumske krađe i pomoć izvršiocu poslije izvršenog krivičnog djela.

„U pomenutom izvještaju, između ostalih, prijavljena su odgovorna lica šumskih gazdinstava `Romanija` Sokolac i `Jahorina` Pale i policijski službenik CJB Istočno Sarajevo. Slične aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu“, najavila je Šoja.


Čađo: Neće biti nedodirljivih

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je da policijska akcija „Gora“, čiji je cilj sprečavanje ilegalne sječe šume, ukazuje da je prioritet resornog ministarstva borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, te istakao da u aktivnostima policije neće biti “nedodirljivih“.

„Budućnost našeg angažmana jeste takva da neće biti `nedodirljivih`. Policija će to u budućnosti raditi veoma snažno, kao i u ovom slučaju“, rekao je Čađo novinarima u Banjaluci.

Ona je najavio da će u ne tako dalekoj budućnosti biti sličnih epiloga, kao i u slučaju akcije “Gora“ u okviru koje su podneseni izvještaji protiv 16 lica.

Čađo je istakao da je slučaj “Gora“ samo jedan od pokazatelja da će MUP veoma predano i odgovorno raditi na ostvarivanju prioriteta, ali da će odgovoriti i svakom očekivanju društvene zajednice.

On je rekao da se MUP Republike Srpske rukovodi profesionalizmom i odgovornošću za društvenu zajednicu, ističući da će se policija Srpske krajnje profesionalno ponašati prema licima koja čine različita krivična djela.

MUP RS proveo je akciju kodnog naziva „Gora“, čiji je cilj sprečavanje ilegalne sječe šume, u okviru koje su podneseni izvještaji protiv 16 lica. U okviru ove akcije protiv osam odgovornih lica zaposlenih u Šumskom gazdinstvu “Jahorina“ Pale, Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnesen je izvještaj zbog sumnje za nesavjesan rada u službi i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, rekla je juče Srni portparol MUP-a Mirna Šoja.

Policija je, aktivnostima koje se odnose na dokumentovanje bespravnih sječa na području rejona „Jasenava“, ŠG „Jahorina“ Pale, došla do saznanja da su bespravno posječena 6 514 stabla u količini od 8 856,888 metara kubnih bruto drvne mase, vrijednosti 710.218 KM. „Ovim je ŠG `Jahorina` Pale i preduzeću `Šume RS` pričinjena imovinska šteta od 1.771 925 KM“, precizirala je Šoja./

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare