Izvještaj CJB Istočno Sarajevo

0

Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u proteklih devet mjeseci evidentirano je 720 krivičnih djela, što je neznatno povećanje za 0,8 odsto ili šest krivičnih djela.

Zamjenik načelnika Centra Radenko Vasiljević rekao je na konferenciji za novinare na Palama da su od ukupnog broja krivičnih djela 295 počinili nepoznati izvršioci, od kojih su rasvijetljena 172.

Vasiljević je istakao da je u ovom periodu najviše evidentirano krivičnih djela opšteg kriminaliteta i to 600, od čega 292 po nepoznatom izvršiocu.

„Rasvijetljeno je 169 krivičnih djela opšteg kriminaliteta ili 58 odsto“, naveo je Vasiljević i dodao da je evidentirano najviše krivičnih djela protiv imovine, 322, a to su krađe i teške krađe.

On je napomenuo da je bilo i 13 razbojništava, od čega je rasvijetljeno osam ili 62 odsto.

Prema njegovim riječima, u ovom periodu počinjena su 59 krivična djela protiv života i tijela, od čega dva ubistva koja su rasvijetljena.

Vasiljević je napomenuo da su evidentirana i 43 krivična djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija, a ona su dokumentovana najčešće aktivnostima policije i pretresima objekata kod osumnjičenih lica.

On je rekao da je podneseno i devet izvještaja protiv osam lica o počinjenim krivičnim djelima posjedovanje i promet droga, a zaplijenjeno je oko 50 kilograma marihuane.


ZA DEVET MJESECI 56 KRIVIČNIH DJELA PRIVREDNOG KRIMINALITETA

Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u proteklih devet mjeseci evidentirano 56 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, a pričinjena materijalna šteta iznosi 2.830.000 KM, što je za 58,54 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Zamjenik načelnika Centra Radenko Vasiljević rekao je na konferenciji za novinare na Palama da je ostvarena protivpravna imovinska korist od 2.288.000 KM, što je za 26,69 odsto više nego u istom periodu 2010. godine.

„Najčešće su vršena krivična djela obmana pri dobijanju kredita i drugih pogodnosti, i to 26“, naveo je Vasiljević.

On je dodao da je evidentirano 12 slučajeva zloupotrebe položaja, i po dva slučaja pronevjere i falsifikovanja.

ZA DEVET MJESECI 620 PREKRŠAJA
Na području nadležnosti Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u proteklih devet mjeseci registrovano je 620 prekršaja javnog reda i mira, što je za 9,5 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Načelnik Sektora policije Branimir Šehovac rekao je na konferenciji za novinare da je zbog počinjenih prekršaja protiv 581 lica podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Šehovac je naveo da je u odnosu na isti period prethodne godine broj počinilaca manji za 16 odsto, a evidentirano je 18 povratnika u činjenu prekšraja i devet maloljetnika.

On je napomenuo da su prijavljena 52 slučaja nasilja u porodici, a protiv 42 lica podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

„Nadležni sudovi izrekli su mjere u 34 slučaja nasilja u porodici, i to udaljavanje iz stana, zabrana prilaženja žrtvi, zabrana uznemiravanja i uhođenja žrtve“, rekao je Šehovac.

On je dodao da se dogodilo 15 napada na ovlaštena službena lica, što je za sedam više u odnosu na uporedni period.

Šehovac je naglasio da je protiv svih lica podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima. Prema njegovim riječima, policija je u proteklih devet mjeseci provodila niz akcija na unapređenju stanja javnog reda i mira.


ZA DEVET MJESECI 24 ŠUMSKE KRAĐE

Na području Centra javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo u proteklih devet mjeseci registrovane su 24 šumske krađe, izjavio je danas zamjenik načelnika tog CJB Radenko Vasiljević.

Vasiljević je istakao da se uz druga operativna saznanja došlo do osnova sumnje da se zloupotrebe u ovoj oblasti čine organizovano i da je zbog toga Uprava kriminalističke policije u saradnji sa Okružnim tužilaštvom započela akciju „Gora“ koja je ovih dana imala svoj finiš.

On je rekao da je akcijom rukovodila Jedinica za posebne istrage i da ne može dati više detalja osim da potvrdi jučerašnju izjavu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i da je protiv jednog policijskog službenika CJB Istočno Sarajevo podnesen izvještaj o počinjenom kivičnom djelu.

Vasiljević je istakao da su mjere prema svim policijskim službenicima regulisane Zakonom o krivičnom postupku i Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti, te da će svaki službenik protiv koga bude pokrenut disciplinski postupak biti udaljen sa dužnosti do okončanja postupka.

On je pojasnio da se pokretanje krivičnog postupka podrazumijeva onog trenutka kada je optužnica potvrđena, ali da je u ovom slučaju tek početna faza istrage.

Vasiljević je istakao da u proteklih devet mjeseci nije bilo krivičnog gonjenja pripadnika Centra, i da je ovo prvi slučaj, ali pošto optužnica nije potvrđena lice još nije suspendovano.

IZ MUP-a RS je juče saopšteno da je u akciji „Gora“, čiji je cilj sprečavanje ilegalne sječe šume, podneseni izvještaji protiv 16 lica.

U okvir u ove akcije protiv osam odgovornih lica zaposlenih u Šumskom gazdinstvu „Jahorina“ Pale Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnesen je izvještaj zbog nesavjesnog rada u službi i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

U drugoj fazi ove akcije, Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnesen je izvještaj protiv još osam lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, šumske krađe i pružanje pomoć izvršiocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Slične aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu.

POKRENUTA AKCIJA „SPRIJEČIMO VRŠNjAČKO NASILjE“

Centar javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo pokrenuo je akciju „Spriječimo vršnjačko nasilje“, čiji je cilj prevencija pojava novih slučajeva nasilja među djecom i omladinom.

Portparol CJB-a Istočno Sarajevo Danka Tešić izjavila je danas na konferenciji za novinare na Palama da kampanju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, imajući u vidu da je prevencija jedan od bitnih segmenata sprečavanja nasilja među djecom i omladinom.

„Na području Centra nemamo izražen problem maloljetničke delinkvencije, pogotovu vršnjačkog nasilja“, rekla je Tešićeva i dodala da su za devet mjeseci evidentirana dva slučaja vršnjačkog nasilja u Istočnom Sarajevu.

Prema njenim riječima, ovi maloljetnici su propisno sankcionisani.

Tešićeva je naglasila da će tokom kampanje na području Centra biti organizovane javne tribine, okrugli stolovi, a biće dijeljen i promotivni materijal, a sve sa ciljem da se pomogne djeci i omladini da postanu časni i pošteni ljudi.

Ona je naglasila da će CJB Istočno Sarajevo sljedeće sedmice organizovati okrugli sto o temi „Spriječimo vršnjačko nasilje“ na koji će pozvati pedagoge, psihologe, kao i predstavnike prosvjetno-obrazovnih institucija, službi za socijalni rad i nevladinih organizacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare