Izvedena monodrama „Čelične ratnice“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U okviru programa Devetog Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ u Istočnom Sarajevu, režiser i glumac Jelena Mila, koja živi radi u Švedskoj, izvela je monodramu „Čelične ratnice“.
Monodarama „Čelične ratnice“, koja je izvedena sinoć, priča je o ženama ratnicima i dobrovoljcima na Balkanu u toku Prvog svjetskog rata.

Prema riječima Mile, koja je režiser i autor teksta ove monodrame, tekst je stvaran na osnovu originalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija konkretnih ratnica.

„One su nadljudskim naporom i predanošću podsticale na korektnost i dosljednost, služile za primjer, poštovanje i postale svjedočanstvo nehumanog vremena rata. Kako prije sto godina, tako i danas, one svojim prisustvom zacjeljuju rane i vaskrsavaju stradanja“, rekla je Mila Srni nakon predstave.

Ona ističe da je ova monodrama pomen neuništivoj snazi armije čeličnih ratnica Srpkinja – Milunke Savić, Nadežde Petrović, Sofije Jovanović, Mileve Marić Ajnštajn i Srpkinje-Jevrejke Zorice Sarah Mitić, Crnogorki – Vasilije Vukotić i Milice Marka Miljanova Popović, Slovenke Antonije Javornik, Engleskinja – Flore Sanders i Elze Ingliš, Makedonke Delfe Ivanić, Švajcarkinje Katarine Šturceneger, Austrijanke Dijane Budisavljević, Holanđanke Žane Merkus i Amerikanke Meri Geldvin.

„Prateći živa svedočenja ovih žena i njihove biografije, monodrama otvara sliku besmisla rata i nužnosti očuvanja života i slobode“, naglašava Mila.

Prethodno, u saradnji sa Studijom crtanog filma „SCF 98“ iz Niša i Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Novosarajevskom, a uz pomoć „Vorld vižna“ Sarajevo, realizovana je radionica animiranog filma „Duša čovjeka“ za učenike osnovnih i srednjih škola Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, omladinu sa posebnim potrebama, članove Udruženja „Vratite nam osmijeh“, Istočno Sarajevo i članove Forum teatra i Pravoslavne crkvene omladine.

Polaznici su imali priliku da se upoznaju sa istorijom animiranog filma, animacijskim tehnikama, procesom izrade animiranog filma. Kao rezultat radionice nastao je animirani film.

U okviru edukativnog programa Festivala održan je i „DokMasterKlas“, kao i predavanje režisera Dragana Elčića.

Polaznici „DokMasterKlasa“ imali su priliku da, putem predavanja i filmske primjere, saznaju više o kreativnom dokumentarnom filmu, umjetničkoj slobodi, kreativnom doživljavanju stvarnosti i specifičnom uglu gledanja i promatranja filmske umjetnosti.

Večeras će se, u okviru najnovijeg filmskog programa Festivala koji je posvećen dobitnicima priznanja „Filmska klapa“ za doprinos razvoju manifestacije, kao i filmske umjetnosti u BiH, publici svojim stvaralaštvom predstaviti prošlogodišnji dobitnik nagrade reditelj Milovan Pandurević, direktor Kinoteke Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare