Izneseni problemi ustanova kulture

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija posjetio je danas Matičnu biblioteku Istočno Sarajevo i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, gdje se informisao o njihovim organizacionim i materijalnim problemima.

Mutabdžija je, nakon sastanka sa direktorima Matične biblioteke Istočno Sarajevo i Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo LJiljanom Knežević i Nedeljkom Zelenovićem, istakao da je ovo protokolarna posjeta tokom koje je upoznat o vizijama daljeg razvoja ovih ustanova. „Pred nama je period u kome ćemo ozbiljnije razgovarati i o investicijama u ove objekte“, istakao je Mutabdžija.

Komentarišući prijedlog zakona o bibliotekarstvu, koji predviđa da se biblioteke finansiraju iz budžeta lokalnih zajednica, Mutabdžija je pojasnio da postoje dva zakonska prijedloga – zakon o kulturi, koji će ići prvi, a onda zakon o bibliotečkoj djelatnosti.

On je naglasio da neka rješenja iz zakona o bibliotečkoj djelatnosti predviđaju fazni pristup od četiri godine u okviru kojeg bi trebalo da lokalne zajednice preuzmu brigu o bibliotekama.

„Znam da je bio jak otpor lokalnih zajednica prema tim rješenjima. Nismo napravili još prednacrt dokumenta o bibliotekarstvu, tako da ne mogu govoriti o tome što još nije u zakonskoj formi“, istakao je Mutabdžija.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo LJiljana Knežević naglasila je da je tokom kratkog sastanka ministru prenijela stav svojih kolega i zahtjev da pokuša da organizuje zajednički sastanak na kojem bi bibliotekari ukazali na opasnost od donošenja novog zakona o bibliotečkoj djelatnosti, koji bi mogao da biblioteke vrati na lokalne zajednice.

Ona je istakla da bi to moglo pogubno da se odrazi na samostalnost i opšti interes biblioteka. „Ministar mi je obećao da ćemo održati zajednički sastanak, nakon što sa svojim kolegama dogovorim termin njegovog održavanja, na kojem bi iznijeli svoje stavove“, rekla je Kneževićeva.

Ona je rekla da Matična biblioteka sada funkcioniše dobro zahvaljujući tome da ima neke svoje djelatnosti iz kojih uspjeva da obezbijedi određena sredstva, kao i da sredstva osigura posredstvom projekata Ministarstva civilnih poslova BiH, ministarstava prosvjete i kulture, te nauke i tehnologije Republike Srpske.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Nedeljko Zelenović istakao je da je Mutabdžiju upoznao o planu da Kulturni centar bude Gradsko profesionalno pozorište, kao i da se vrate kulturne manifestacije koje su ranije organizovane, a koje su zbog besparice ugašene.

On je naglasio da je na sastanku bilo govora i o završetku pozorišne zgrade, što bi se moglo učiniti uz pomoć Vlade Republike Srpske i IPA fondova, kao i o renoviranju postojeće sale, za šta je dobio obećanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra Mutabdžije.

Zelenović je ukazao da postoji problem jer Kulturni centar nije na budžetu Ministarstva već opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare