Izmjenom zakona o šumama za ravnomjerniji razvoj opštine

0
Izmjenom zakona o šumama za ravnomjerniji razvoj opštine

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica očekuje da će se inicijativa o izmjeni Zakona o šumama uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske kako bi opštine mogle ulagati sredstva od rente za šume za svoje najbitnije potrebe.

Bjelica je rekao Srni da su ovu inicijativu pokrenuli načelnici nekoliko opština Sarajevsko-romanijske regije i predložili Savezu opština i gradova Republike Srpske da se uđe u proces izmjene zakonskog člana, prema kojem su ta sredstva od prodaje šumskih drvnih sortimenata bila namijenjena za infrastrukturu nerazvijenih dijelova opštine sa koje potiču prodati sortimenti.

„Opštine su u okviru svojih razvojnih programa planirale infrastrukturu prema prioritetima utvrđenim sa predstavnicima građana, tako da se ta sredstva od prodaje šumskih drvnih sortimenata mogu koristiti upravo tamo gdje su i najpotrebnija u jednoj lokalnoj zajednici“, kaže Bjelica.

On je dodao da su opštine kreditno zadužene upravo za infrastrukturu i kapitalne projekte koji su u interesu svih, tako da bi sredstva rente od prodaje šume bila raspoređena na bitne objekte u lokalnoj zajednici.

Bjelica je podsjetio da bi, prema Programu korištenje sredstava naknade od prodaje šumskih drvnih sortimenata u ovoj godini, na račun javnih prihoda opštine Sokolac trebalo da bude upaćeno 1.400.000 KM.

„Bitno je i da ta uplata bude redovna jer bi se time održavala finansijska likvidnost lokalne zajednice, što je veoma bitno za njeno funkcionisanje“, rekao je načelnik opštine Sokolac.

On ističe da bi izmjenom člana 89 Zakona o šumama, opštine koje raspolažu šumom, kao jednim od razvojnih resursa, mogle bolje raspoređivati sredstva od prirodnog bogatstva za svoj ravnomjerniji razvoj.

Prema sadašnjem Zakonu o šumama u Republici Srpskoj, korisnik šuma i šumskog zemljišta u svojini Republike dužan je da plaća naknadu za korištenje šuma i šumskog zemljišta u visini od 10 odsto finansijskih sredstava ostvarenih prodajom šumskih drvnih sortimenata, utvrđenim po cijeni u šumi na panju.

Ova naknada sa javnih prihoda opštine može se trošiti za razvoj nerazvijenih područja opštine/grada prema programu i pravilniku koji usvaja nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare