Izložba „Moje Jadovno“ u Istočnom Sarajevu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Izložba „Moje Jadovno“, kojom je predstavljena monstruoznost zločina počinjenog 1941. godine u kompleksu ustaških logora Gospić – Jadovno – Pag, biće otvorena danas u Istočnom Novom Sarajevu. Izložba će biti otvorena u 19.00 časova u galeriji Kulturnog centra, a biće prikazan i dokumentarni film „Jadovno“.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima koji nisu konačni, stradalo je i više od 170 Srba iz Sarajeva i okoline, navode organizatori izložbe.

Na izložbi, koja će biti postavljena do 7. maja, koju je pokrenulo Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941, a pripremili Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan Bastašić, predstavljene su 304 fotografije i 45 faksimila originalnih dokumenata.

Da je broj Srba stradalih u NDH tragično veliki ukazuje činjenica da je u kompleksu ustaških logora Gospić, Jadovno i Pag za samo 32 dana njegovog postojanja ubijeno 40.123 ljudi, najviše Srba, ali i Jevreja i ostalih.

Prvi ustaški koncentracioni logor u NDH, Danica, osnovan je već 15. aprila 1941. godine u Drenju pokraj Koprivnice, a prve masovne likvidacije zatočenika ustaše su provodile u Jadovnu, te u logorima na ostrvu Pagu, koji su bili dijelovi ustaških koncentracionih logora sa sjedištem u Gospiću.

Svi ovi logori djelovali su od sredine juna do 25. avgusta 1941. godine, kada su Italijani okupirali to područje NDH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare