Izložba geološke karte kroz istoriju, stijene i minerali Srpske

0

ZVORNIK – U Geološkom zavodu Republike Srpske Zvornik danas je otvorena izložba pod nazivom „Geološke karte kroz istoriju, stijene i minerali Republike Srpske“.


Izložba je organizovana u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata Geološkog zavoda Republike Srpske“ povodom obilježavanja 25 godina rada ove ustanove i 20 godina od osnivanja Saveza inženjera, rudara i geologa Republike Srpske.

Direktor Geološkog zavoda Republike Srpske Dragan Mitrović rekao je da je izložba postavljena, prije svega, za studente i srednjoškolce, te javnost uopšte da se upozna sa radom Geološkog zavoda Republike Srpske.

On je naglasio da je jedna od osnovnih djelatnosti ovog zavoda istraživanje mineralnih sirovina i izrada geoloških karata različitih vrsta, namjena i razmjera.

„Uradili smo i publikovali geološku kartu Republike Srpske, hidrogeološku i kartu termalnih i termomineralnih voda, te kartu osjetljivosti na klizanje terena u Republici Srpskoj“, istakao je Mitrović.

On je dodao da je karta osjetljivosti na klizanje terena neophodna po pitanju procjene stabilnosti svih područja Republike Srpske, naročito za planere, civilnu zaštitu, kao i za one koji se bave uređivanjem prostora.

Ističući da su geološka istraživanja podijeljena na osnovna i na detaljna, Mitrović je rekao da se Geološki zavod bavi osnovnim istraživanjima, naročito važnijih mineralnih sirovina do određenog stepena istraženosti da bi mogla biti ponuđena koncesionarima.

Podsjećajući da je Zavod za geološka istraživanja osnovan 1912. godine u Sarajevu, Mitrović je rekao da je bila želja da se na neki način obilježi i ova 105. godišnjica, kojom se pokazuje kontinuitet geoloških istraživanja na teritoriji sadašnje Republike Srpske.

Otvaranju izložbe „Geološke karte kroz istoriju, stijene i minerali Republike Srpske“ prisustvovali su, osim stručne javnosti iz Republike Srpske i Srbije, učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika.

Izložba, odnosno „Dani otvorenih vrata“, trajaće do 16. maja u prostorijama Geološkog zavoda Republike Srpske u Zvorniku.

Mitrović je najavio da će centralni događaj obilježavanja 25 godina rada Geološkog zavoda biti održan u Administrativnom centru Repubike Srpske u Banjaluci 16. maja, gdje će, između ostalog, biti održan svojevrstan međunarodni stručni skup geologa iz zemalja regiona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare