Izložba fotografija iz Prvog svjetskog rata i Vaskršnja akademija

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu večeras je održan bogat vaskršnji program u okviru kojeg je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvorena izložba fotografija iz Prvog svjetskog rata pod nazivom „Nemojte nas zaboraviti“ i održana tradicionalna svečana Vaskršnja akademija sa zapaženim kulturno-umjetničkim programom.

Izložbu oko 60 fotografija zvaničnog fotoreportera Vrhovne komande srpske vojske u Prvom svjetskom ratu Riste Marjanovića pod nazivom „Nemojte nas zaboraviti“ zvanično je otvorio načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, koji je istakao da je ona podstrek i opomena da događaji iz prošlosti ne smiju nikada biti zaboravljeni.

„Nemamo pravo da zaboravimo sve naše žrtve i stradanja na ovim prostorima“, rekao je Ćosić i istakao da saradnja institucija kulture ova dva grada pokazuje da Drina samo spaja dva dijela jednog tijela.

Autor izložbe, istoričar i kustos Narodnog muzeja Šabac Branislav Stanković rekao je da je Marjanović jedan od najznačajnijih autora fotografije uopšte u 20. vijeku u Srbiji, koji je objektivom zabilježio sve najznačajnije događaje u Velikom ratu – od stradanja Šapca i Mačve, preko Cerske i Kolubarske bitke, prelazak preko planina Albanije, a potom borbe na Solunskom frontu i oslobađanje domovine Srbije.

On je naglasio da su fotografije, koje do 8. maja mogu da vide stanovnici Istočnog Sarajeva, 1916. godine bile u Parizu, a 1917. u Londonu i SAD.

„Ova izložba prošle je godine bila postavljena u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ u Beogradu, gde ju je za mjesec dana videlo oko 20.000 ljudi, a prva destinacija nakon SANU je Istočno Sarajevo“, istakao je Stanković.

Izložbu prati, kako je rekao Stanković, ozbiljan katalog na srpskom i engleskom jeziku.

Kustos i istoričar iz Muzeja grada Novog Sada Gordana Bulović napomenula je da su sastavni dio izložbe i oko 90 ratnih skica ratnog slikara Prve srpske armije Vase Škičevića.

Nakon otvaranja izložbe održana je tradicionalna svečana Vaskršnja akademija, u okviru koje su brojni posjetioci mogli da uživaju u horskim i crkvenim kompozicijama, tradicionalnim i etno pjesmama, prigodnim besjedama, recitacijama, epskom stvaralaštvu i folklornim koreografijama.

Izložbu su pripremili Vojni muzej iz Beograda, Narodni muzej iz Šapca i Muzej grada Novog Sada.

Organizatori vaskršnjeg programa su opštinski odbori Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, te Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare