Izlila se Bistrica u Miljevini

0

FOČA – Rijeka Bistrica, lijeva pritoke Drine, izlila se iz korita i poplavila podrume stambene zgrade u rudarskom naselju Miljevina kod Foče, te okolne oranice.

U opštinskom Odsjeku Civilne zaštite u Foči kažu da su uništeni usjevi na obje obale Bistrice.

„Visina vode u podrumima zgrade je oko metar. Stanovi zasad nisu ugroženi, ali sve zavisi od daljih padavina, tako da pratimo situaciju“, rekao je šef Odsjeka Čedo Zelović.

U odnosu na jučerašnji dan, povećani su vodostaji i ostalih rijeka na području opštine Foča.

Nivo Drine od jutros je veći za 15 do 20 centimetara, s obzirom da je Hidrolektrana „Mratinje“ na rijeci Pivi povećala protok vode.

„U Pivskom jezeru, čija akumulacija je napunjena, dotok je 140 metara kubnih vode u sekundi, pa se kroz branu ispušta oko 180 kubika, kako bi se nivo vode u jezeru smanjio. Vodostaj Drine se povećava, ali procjenjujemo da ne bi trebalo doći do plavljenja“, naveo je Zelović.

Nešto složenija situacija je na Hidroelektrani „Višegrad“, gdje je dotok vode jutros bio 1.158 kubnih metara u sekundi, što predstavlja opasnost za naseljena mjesta nizvodno od Višegrada, smatraju u Civilnoj zaštiti.

Nabujala je i rijeka Ćehotina, ali je i dalje u svom koritu. Iz Civilne zaštite i danas su upozorili stanovništvo u priobaljima rijeka na pojačan oprez.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.058.ba)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare