Izlet u prirodi i „Dan bez telefona“ za više od 200 osnovaca

0

Više od 200 osnovaca danas je provelo „Dan bez telefona“ u prirodi na Golom Koranu na Palama, da bi kroz igru i druženje naučili kako da se pravilno odnose prema prirodi.

Jedan od organizatora izleta Stefan Bosiljčić rekao je da su se djeca takmičila u trčanju, skakanju udalj, bacanju kamena s ramena, nadvlačenju konopca, a sve pod rukovodstvom stručnih ljudi.

Bosiljčić je istakao da je formirano 18 grupa od 10 do 15 djece, uzrasta od osam do 15 godina, koje su raspoređene na devet radnih stanica.

Prema njegovim riječima, organizovan je raznolik program – učenje o orijentaciji u prirodi, radu gorske službe spasavanja, osnovama planinarenja i prve pomoći.

Miloš Kovač, roditelj i planinarski vodič, konstatovao je da je mobilni telefon djeci uskratio toliko toga.

Sekretar Planinarskog društva „Javorina“ Pale Simo Terzić kaže da je priroda često zapostavljena, da su djeca upoznata o tome koliko je važno očuvanje životne sredine, a koliko boravak u prirodi donosi koristi za zdravlje i pravilan razvoj.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Pale Jasna Lazarević Gavrilović rekla je da su oni tehnička podrška izletu, te da će i ubuduće podržavati svaku sličnu aktivnost.

Ona je dodala da se paljanska Boračka organizacija trudi da postane vidljiva i da djeca upoznaju sugrađane koji su učestvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Vjerujem da će to u budućnosti dati neke rezultate kada je riječ o kulturi sjećanja“, istakla je Gavrilovićeva.

Organizatori izleta su sportski klubovi i udruženja iz Pala – DŽiju-džicu klub „Jahorina“ i DŽudo klub „Rajko Kušić“, u saradnji sa Gorskom službom spasavanja Jahorina, Planinarskim društvom „Javorina“, Fakultetom fizičkog vaspitanja i sporta, Opštinskom organizacijom Crvenog krsta i Boračkom organizacijom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare