Izjasnili se da nisu krivi za ubistvo zarobljenih Srba

0

ISTOČNO SARAJEVO – Nekadašnji pripadnici takozvane Armije BiH Muhamed Adžem, Omer Uglješa, Senad Halilović i Suljo Karkelja izjasnili su se danas na ročištu u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu da se ne osjećaju krivima za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Goraždu 1992. godine.

Sudija za prethodno saslušanje Senaid Ibrahimefendić konstatovao je nakon izjašnjavanja optuženih o krivici da će dokazi u ovom predmetu bići vraćeni okružnom tužiocu na dalji postupak, a da će sudsko vijeće odrediti termin početka suđenja.

Jedan od branilaca optuženih Nikica Gržić rekao je novinarima da nije očekivao da će optužnica u ovom predmetu uopšte biti podignuta, jer smatra da odbrana raspolaže sa dovoljno kvalitetnih dokaza o navodnoj nevinosti njenih klijenata.

„Međutim, sada kada je optužnica podignuta, nadam se da tužilaštvo neće dokazati da su naši branjenici krivi, odnosno da ishod postupka neće biti takav da se protiv njih donese osuđujuća presuda“, naveo je Gržić.

Četvorica nekadašnjih pripadnika takozvane Armije BiH optuženi su za ubistvo goraždanskih Srba Đoke Lasice, NJegoša Ćehe, Koje Vukovića, Branislava i Budimira Todorovića, Tioslava Radovića i Ratomira Klačara, koji su zarobljeni u avgustu 1992. godine na brdu Trovrh kod Goražda, odvedeni u goraždansku policijsku stanicu i tamo ubijeni.

Do sada su identifikovani samo Budimir Todorović i Tioslav Radović.

Optuženi se brane sa slobode, nakon što su šest mjeseci proveli u pritvoru.

Okružno tužilaštvo podiglo je 13. oktobra optužnicu koju je Sud potvrdio dva dana kasnije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare