Izgradnjom studentskog doma, Muzičke akademije i Rektorata grad dobija novu perspektivu

2

Grad Istočno Sarajevo će realizacijom projekata izgradnje studentskog doma u Lukavici, zgrade Muzičke akademije i Rekorata dobiti novu perspektivu i izgled, izjavio je danas ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva LJubišom Ćosićem, Rajčević je rekao da se Vlada Srpske raduje svakom novom projektu koji iniciraju stanovnici grada Istočno Sarajevo i koji će doprinijeti njegovoj reprezentativnsti.

„Vlada Republike Srpske će raditi na realizaciji svih tih projekata uz, naravno, prethodno obezbjeđivanje svih finansijskih i logističkih preduslova da se tako nešto dogodi“, rekao je Rajčević, izrazivši očekivanje da će ova godina biti veliko gradilište za ove infrastukurne radove koje grad Istočno Sarajevo zaslužuje.

On je naglasio da Istočno Sarajevo, kao univerzitetsko sjedište i jedan od stubova nosilaca intelektualnog, naučnog i privrednog razvoja regije, zaslužuje poseban interEs kako resornog ministra, tako i Vlade Republike Srpske.

„Tokom današnjeg susreta razmijenili smo informacije o stanju ne samo na području grada Istočno Sarajevo nego i čitavoj regiji sa aspekta onog što svojom djelatnošću pokriva Ministarstvo, a to se prije svega odnosi na položaj status i djelovanje univerziteta“, rekao je Rajčević.

One je naveo da su ga domaćini tokom susreta informisali šta se dešava u Istočnom Sarajevu s posebnim osvrtom na Univerzitet.

„Mogu da iskažem zadovoljstvo sa aspekta onog što je donio novi Zakon o visokom obrazovanju, a to je povećan broj studenata koji smo imali upisan u tekućoj akademskoj godini“, rekao je Rajčević.

On je izrazio nadu da će shodno realnim projekcijama trend povećanog broja upisanih studenata biti nastavljen i u narednoj akademskoj godini.

„Bilo je riječi o novim idejama onoga što Univerzitet u Istočnom Sarajevu nudi po pitanju atraktivnih sudijskih programa, koje ćemo sa nivoa Savjeta za visoko obrazovanje da razmotrimo“, rekao je Rajčević.

Ćosić je izrazio zahvalnost ministru Rajčeviću za posjetu Gradskoj upravi tokom koje su razmotrene mogućnosti unapređenje stanja u oblasti visokog obrazovanja, prvenstveno u dijelu izgradnje potrebne infrastrukture za pružanje boljih uslova kako za studente tako i za rad visokoškolskih ustanova na području grada Istočnog Sarajeva.

„Usaglasili smo se da većinu stvari koje smo ranije započeli sprovodimo zajedno sa svim partnerima, opštinama Istočno Novo Sarajevo, Pale, Univerzitetom u Istočnom Sarajevu zbog čega su sastanku prisustvovali i načelnik Istočnog Novog Sarajeva, te rektor Univerziteta Milan Kulić“, rekao je Ćosić.

On je istakao da se danas tokom susreta razmotrene ključne aktivnosti poput izgradnje studentskog centra, zgrade Rektorata i Muzičke akademije, te zgrade Fakuteta fizičke kulture sa pripadajućim sadržajima na Palama.

„Očekujemo da će u ovoj godina kada su u pitanju aktivnosti Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske dovesti do toga da se na ovim objektima počne raditi, odnosno, počnu graditi. Sugrađani često ne vide stvari koje se planiraju i projektuju prije samog početka radova, što su veoma bitne stvari, za šta imamo izdvojena sredstva“, dodao je Ćosić.

On je dodao da je Rajčević, kada je riječ o podršci Univerzitetu u Istočnom Sarajevo, svjestan značaja koja imaju oba javna univerziteta u različitim dijelovima Republike Srpske.

Ćosić je još jednom ukazao na značaj koji Univerzit u Istočnom Sarajevu ima na nivo razvijenost grada i opština koje ga čine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

A dobar je gradonačelnik za svoju opštinu izgleda. Studentski dom, zgrada muzičke akademije, te Rektorat. Što se tiče Pala, obećanja za DIF, samo se pojačavaju sa godinama.

Perspektivu ne dobiva Grad, nego Lukavica! Sve se od ustanova i institucija gradi „dolje“. Gdje su u svemu tome tu Pale??? Načelniče, da li išta preduzimaš da barem Rektorat bude u Palama??? A, ne to tebi i tvojoj eliti oko tebe ništa ne znači.