Izgradnja Sabornog hrama u fotografijama

0

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Izgradnja Sabornog hrama Presvete Bogorodice“, autora Borisa Golubovića.

Otvarajući izložbu fotografija o izgradnji ovog hrama, koja je počela 2008. godine, Golubović je rekao da mu je želja bila da ovjekovječi izgradnju Sabornog hrama kao istorijski poduhvat, najviše zbog toga što se nakon skoro 200 godina u Zvorniku gradi pravoslavni hram.

„Pogledavši prvi put maketu budućeg Sabornog hrama, čiji je projekat uradio naš sugrađani Dragan Jevtić, oduševio sam se veličinom i ljepotom novog hrama“, naveo je Golubović i dodao da se svaki put kada prođe pored hrama u izgradnji oduševi i zadivi iz dana u dan većim konturama.

On je rekao da je riješio da kamerom zabilježi izgradnju Sabornog hrama zbog budućih generacija.

Protojerej stavrofor Vidoje Lukić izrazio je zadovoljstvo i radost što vidi da se svake godine sve više omladine pronalazi u pravoslavnoj vjeri kroz razne vidove djelovanja, poput izložbe fotografija Borisa Golubovića i sličnih manifestacija.

„Mene, kao sveštenika, raduje da ta ljubav prema hramu raste i buja u srcima naših mladih ljudi. Hvala Borisu što to bilježi i što se interesuje za to, jer je to istorija i gradnja hrama neće pasti u zaborav“, dodao je Lukić.

Lukić je rekao da ga raduje činjenica da se sutra, na krsnu slavu Sabornog hrama – Malu Gospojinu, mogu osvještati zvona i krstovi.

Gradnja je počela je 8. avgusta 2008. godine, kada je tadašnji episkop, Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, osveštao zemljište za izgradnju Sabornog hrama.

Središnji dio Sabornog hrama visok je 33 metra, što simbolizuje provedene godine na zemlji Isusa Hrista, dok su zvornici visoki 55 metara.

Povodom sutrašnje slave Male Gospojine, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom osveštaće krstove i zvona na Sabornom hramu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare