Izgradnja regionalne deponije – prema planu

0

ZVORNIK – Direktor zvorničkog Javnog preduzeća „Regionalna deponija“ Aleksandar Vračević rekao je Srni da se na Crnom vrhu kod Zvornika prema planu odvija izgradnja deponije koja će služiti za odlaganje komunalnog čvrstog otpada iz devet opština.

On je naveo da je trenutno u izgradnji vodovodni kolektor, dužine oko 433 metara, kojim će se postojeći potok provoditi ispod tijela deponije radi zaštite od procjednih voda.

„Do sada smo uradili projektno-tehničku dokumentaciju i u okviru pripremnih radova završili vodovodni i elektrosistem, a postavljeno je i oko 3.600 od ukupno 4.400 metara zaštitne ograde“, istakao je Vračević.

Prema njegovim riječima, u posao je uveden izvođač radova, konzorcijum od tri preduzeća i do sada je urađen plato za ulazno-radnu zonu i dijelom izgrađen dio interna komunikacija. „U avgustu su krenuli i radovi na ulazno-radnoj zoni gdje će se graditi portirnica, upravna zgrada, radionica i nadstrešnica za kolsku vagu“, naveo je Vračević.

On je rekao da će, kada bude postavljen kolektor, početi izgradnja zemljane brane sa 108 metara širokom osnovom i visinom 20 metara, nakon čega će biti postavljene i nepropusne folije.

Regionalna deponija se gradi na Crnom vrhu kod Zvornika za potrebe odlaganja komunalnog čvrstog otpada iz opština Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Šekovići, Srebrenica, Milići i Osmaci u Republici Srpskoj i Kalesija i Sapna u Federaciji BiH.

Izgradnja regionalne deponije finansira se iz dvije kreditne linije Svjetske banke u ukupnom iznosu od 5.000.000 dolara, dok Vlada Republike Srpske sufinansira 10 odsto od povučenih sredstava.

Izvođač radova je konzorcijum koji čine „Zvornik-putevi“, „Buk-promet“ iz Bijeljine i „GT trejd“ iz Splita.

„Rok za završetak radova je februar 2014. godine, ali će to zavisiti od vremenskih prilika, jer će za postavljanje folija biti potrebno u kontinuitetu 45-60 dana bez padavina sa temperaturom višom od pet stepeni Celzijusovih“, napomenuo je Vračević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare