Izgradnja dva objekta sa 64 stambene jedinice

0

SOKOLAC – Realizacijom projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja – Ceb dva“ na Sokocu će do 2020. godine biti izgrađene dvije zgrade sa 64 stambene jedinice čija je ukupna vrijednost oko tri miliona KM.

Načelnik opštine Milovan Bjelica rekao je Srni da je na juče završenom dvodnevnom seminaru u Neumu, koji je bio posvećen zatvaranju kolektivnih centara u BiH, riješeno veoma bitno pitanje za opštinu Sokolac, stambeno zbrinjavanja lica koja žive u nehumanim uslovima.

On je istakao da je Razvojna banka Savjeta Evrope prihvatila kompletnu dokumentaciju opštine Sokolac i odoborila sredstva.

„Opština Sokolac je uspjela da prikupi i uradi svu potrebnu projektnu dokumentaciju u protekle četiri godine za dvije stambene zgrade sa 64 stambene jedinice, za šta su nam odobrena sredstva od 2.200.000 KM“, rekao je Bjelica.

On je dodao da je lokalna uprava obavila ispitivanje zemljišta na odabranoj lokaciji za gradnju, obezbijedila priključke na elektro-energetsku, vodovodnu i mrežu otpadnih voda, riješila pitanje grijanja i putne komunikacije.

„Kada se sve to izračuna opština će sigurno uložiti 400.000 do 500.000 KM, tako da na kraju vrijednost ovog projekta za našu opštinu iznosi oko 3.000.000 KM“, ocijenio je Bjelica.

Bjelica je istakao da je ovaj projekt već ušao u postupak javnih nabavki i da je objavljen konkurs za pribavljanje potencijalnih izvođača radova, koji će biti otvoren 3. oktobra.

Načelnik opštine Sokolac se nada da će ukupan tenderski postupak biti završen na vrijeme i da će pripremni radovi početi do kraja ove godine.

„Voljni smo da bar uradimo zemljane radove do ležeće ploče u ovoj godini, a sljedeće zidanje i završetak objekata do kraja građevisnke sezone“, istakao je Bjelica.

On je naglasio da je opština Sokolac sačinila listu sa više od 100 porodica koje su se prijavile na javni poziv za smještaj putem osiguranja javnih stambenih rješenja, u skladu sa kriterijumima Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Projektom „Ceb dva“ planirana je izgradnja 2.611 stambenih jedinica neprofitnog socijalnog stanovnja, a u njih će useliti više od 7.200 korisnika iz 121 kolektivnog centra u BiH.

Dvodnevna tematska sjednica o realizaciji projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja“ održana je u Neumu u organizaciji Odbora Narodnoj skupštini Republike Srpske za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

Projekat „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja preko osiguranja javnih stambenih rješenje – Ceb dva“ realizuje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u saradnji sa entiteskim ministarstvima za izbjeglice i raseljena lica u BiH, lokalnim vlastima i UNHCR-om.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare