Izgraditi studentske domove

0

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić danas je na Palama, nakon razgovora sa rukovodstvom opštine, izrazio nadu da je deblokirana izgradnja studentskih domova u ovom naselju.

„Bilo je dosta proceduralnih poteškoća i rasprave o načinu obezbjeđivanja sredstava za studentski standard. Nadam se da smo sad riješili taj problem i da će bez poteškoća teći izgradnja“, rekao je Radojičić novinarima i dodao da je potrebno mijenjati nešto i kada je riječ o studentskim domovima u Istočnom Novom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, sa rukovodstvom opštine Pale razgovarano je i o infrastrukturnim poslovima.

„Pred nama i opštinom jeste realizacija posla koji se tiče vodovoda. U Narodnoj skupštini odobren je jedan veliki projekat, koji se finansira kreditnim sredstvima Evropske banke, za gradnju vodovoda u više od 20 opština. Opština Pale, takođe, ima taj posao i trebalo bi da počne njegova realizacija“, naveo je Radojičić.

On je dodao da je razgovarano i o Jahorini, kao strateškom resursu za Republiku Srpsku, a ne samo za opštinu.

„Saglasili smo se da je potrebno vrlo brzo organizovati sastanak resornog ministarstva Srpske, Olimpijskog centra i lokalne zajednice o rješavanju nekih infrastrukturnih i komunalnih pitanja pred predstojeću zimsku sezonu“, rekao je Radojičić, ističući da niko ne može sam riješiti probleme na Jahorni, na kojoj ima neriješenih imovinskih i infrastrukturnih pitanja.

Govoreći o infrastrukturi na području opštine Pale, Radojičić je izrazio zadovoljstvo do sada realizovanim projektima kao što su Osnovna škola „Srbija“ i tunel Stambulčić, te ocijenio da je potrebno razmišljati o izgradnji puta ka Višegradu i Srbiji.

Radojičić je rukovodstvo opštine Pale upoznao o usvojenim i zakonima koji su u proceduri, a tiču se lokalne zajednice, te najavio da bi na sjednici 29. oktobra trebalo da bude odobrena odluka koja se odnosi na toplanu na Palama.

„To je važna odluka za lokalnu zajednicu i stanovništvo, koja bi omogućila proširenje kapaciteta i kvaliteta grijanja. Vjerujem da će Narodna skupština podržati tu odluku“, zaključio je Radojičić.

Načelnik Pala Miodrag Kovačević upoznao je Radojičića o aktivnostima koje je opština realizovala u proteklom periodu, kao i o planovima, uključujući i inicijativu opštine Pale i nekoliko drugih opština za izgradnju puta Pale – Mesići.

Kovačević je dodao da je na sastanku sa Radojičićem bilo riječi i o statusu institucija na Palama, za koje se redovno postavlja pitanje da li će biti smještene u ovoj ili nekoj drugoj opštini Istočnog Sarajeva.

„Predsjednik parlamenta Srpske upoznao nas je o zakonima koji su u proceduri – novi zakon o lokalnoj samoupravi, bibliotečkoj djelatnosti, statusu funkcionera i o svemu što se tiče nas kao lokalne samouprave i što mi poslije usvajanja tih zakona moramo da uradimo“, precizirao je Kovačević.

Kovačević je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Narodnom skupštinom i Vladom Republike Srpske i nadu da će ona biti nastavljena.

(www.palelive.com / Srna / Foto M.S.)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare