Izetbegović bi trebao konačno da progovori

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da je neobjašnjivo da ni nakon 22 godine od stradanja vojnika nekadašnje JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu niko nije procesuiran, ali i da to dovoljno govori o značajnoj dominaciji politike u BiH i dijela međunarodne zajednice, koju provode Tužilaštvo i Sud BiH.

“Pravosudne institucije u BiH ne rade svoj posao i imaju selektivan pristup pravdi, što je jedna ružna poruka”, rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu, nakon parastosa za 42 ubijena pripadnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, koji je služen u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima.

On je istakao da u slučaju “Dobrovoljačka” niko ne može biti amnestiran.

“Mislim, prije svega, na politički vrh tadašnje Republike BiH i ljude koji su i danas u javnom, političkom životu, a koji su bili akteri ovog događaja. Oni konačno moraju da progovore i kažu šta se sve tih dana dešavalo u Sarajevu, odnosno Dobrovoljačkoj”, rekao je Košarac.

On je naglasio da, prije svega, misli na funkcionera SDA Bakira Izetbegovića koji je bio “ključna karika” u ovom događaju i koji bi morao da odgovori šta je tih dana radio, kako je moguće da su jedinice Unprofora i vozila sa oznakom Crvenog krsta bili legitimni vojni ciljevi, kao i da odgovori na stavove koje je nedavno iznio general takozvane Armije BiH Jovan Divjak.

Prije polaska u Dobrovoljačku ulicu, Košarac je naglasio da učesnici pomena žele dostojanstveno da obilježe stradanja.

“Ne želimo da prkosimo, nego samo da odamo počast nevino nastradalim pripadnicima JNA koji su, povlačeći, nastradali”, rekao je Košarac.

U crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima danas je služen parastos za 42 ubijena pripadnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments