Izdata 242 prekršajna naloga za nepropisno parkiranje

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Na području opštine Istočno Novo Sarajevo prošle godine izdata su 242 prekršajna naloga za pogrešno parkiranje i naplaćeno je više od 7.000 KM, izjavio je Srni načelnik Odjeljenja komunalne policije ove lokalne zajednice Slaviša Slijepčević.
Slijepčević ističe da to govori da komunalna policija opravdava svoj rad, ali se nada i da su građani svjesni da ne smiju parkirati vozila na trotoare, javne zelene površine, pješačke zone…

“LJudi, ukoliko uđu u banku ili prodavnicu na nekoliko minuta, a automobil parkiraju na nadozvoljeno mjesto, smatraju da ono nikome ne smeta, a to je zapravo prekršaj. Našim redovnim kontrolama ta situacija se, ipak, poboljšala”, istakao je Slijepčević.

On napominje da na području ove opštine postoje četiri parkinga sa naplatom, najavljujući da bi na proljeće trebalo da budu postavljene rampe, odnosno da bude automatizovano parkiranje kod Doma zdravlja Istočno Sarajevo i zgrade “Dejton”, čime će biti onemogućena zloupotreba i izbjegavanje plaćanja korištenja parkinga.

Slijepčević ističe da je naplata parginga u ranijem periodu predstavljala težak posao, ali da se različitim aktivnostima komunalne policije situacija promijenila i da na području Istočnog Novog Sarajeva postoji dovoljno parking prostora.

“U prošloj godini parking služba je zaradila više od 22.000 KM plus za mjesečne i godišnje karte oko 5.000 KM, što predstavlja porast od nekih 20 odsto. Kada budu postavljene rampe, trebalo bi da prvih 15 minuta korištenja parkinga bude besplatno, a sat će koštati jednu KM”, dodao je on.

Slijepčević ističe da na području opštine postoji dovoljan broj kontejnera za odlaganje smeća, ali da građani nemaju razvijenu ekološku svijest i odlažu i kućni i životinjski otpad “gdje god im padne na pamet”.

On dodaje da je prošle godine bilo pet sankcija u vezi s tim, ali da treba imati u vidu da građani to obično rade u noćnim časovima, izvan radnog vremena komunalne policije, te da ih je nemoguće na mjestu događaja zateći i fotografisati.

“Kazne komunalne policije nisu visoke i građani su toga svjesni. Kazna za bacanje smeća za fizičko lice je 50 KM, za parkiranje na trotoare i zelene površine je 40 KM, a sve ostalo se može uraditi samo putem suda, jer po zakonu Komunalna policija piše minimalne kazne, iako je raspon od 50 KM do 1.000 KM”, kaže Slijepčević.

On je dodao da komunalna policija početkom svake godine vrši kontrolu lokacijskih uslova za sve objekte koji se nalaze na opštinskom zemljištu, od reklamnih panoa do poslovnih objekata i svi oni moraju da sa 1. januarom ispunjavaju uslove za dalji rad.

S tim u vezi, proteklih dana su uklonjeni kiosci jedne firme koja nije obnovila ugovor sa opštinom.

“U decembru su upozoreni, oni nisu reagovali u propisanom roku i zbog toga su i uklonjeni kiosci. Prvo smo zapečatili kioske i onemogućili im rad, jer nisu imali odgovarajuće papire, a poslije toga dali smo im rok od sedam dana da ih uklone i komunalna policija je postupila u skladu sa zakonom”, naglasio je Slijepčević.

On navodi da je na inicijativu komunalne policije zabranjeno izvođenje kućnih ljubimaca u park “Gavirila Prinipa”, te da je taj park sada idealno mjesto za djecu i njihovu igru, a za ljubimce je predviđena druga lokacija.

On ističe da je mnogo urađeno kada je riječ o sanacija prekopa i da se svaki prekop, kako javne zelene površine, tako i asfaltne sanira u što kraćem roku.

Slijepčević navodi da veliki problem i dalje predstavlja krađa šahtova i propusnih rešetki, ali da u saradnji sa Komunalnim preduzećem “Rad” pokušavaju da zatvore šahtove.

On je dodao da hvatanje i uklanjanje pasa lutalica na području Istočnog Novog Sarajeva nije u nadležnosti komunalne policije, iako im se građani često žale i ukazuju na ovaj problem.

“Iz azila za pse u Istočnom Starom Gradu `Glog` kod nas dolaze samo utorkom i to je malo, a druga stvar je što nisu opremljeni. Moje kolege i ja evidentiramo gdje se pas nalazi i kažemo lokaciju, ukoliko ne znaju gdje se to nalazi, mi izađemo sa njima i tu prestaje sva naša nadležnost. U `Glogu` često nemaju municiju za pušku za uspavljivanje životinja, sajle za hvatanje su slabe, a mrežu koju koriste da uhvate psa, oni uspiju da pokidaju. Nemoguće je na taj način uhvatiti psa”, rekao je Slijepčević.

Slijepčević kaže da su u prošloj godini uhvaćena 84 psa na području ove lokalne zajednice navodeći da su uspjeli uklonili i privatne azile, jer zakonski nisu bili regulisani i nisu imali odobrenje za rad.

“U bivšoj kasarni `Slaviša Vajner – Čiča` bilo je 35 pasa lutalica koje je jedan mladi par pronašao na ulici i smjestili ih u taj prostor, koji je u neposrednoj blizini studentskog doma”, istakao je Slijepčević.

On dodaje da komunalna policija svakodnevno vrši nadzor u okviru svojih nadležnosti i da je zadovoljan trenutnom situacijim, ali da je potrebno uvijek težiti ka boljem.

Bacanje smeća, uništavanje zelenih površina, sječa stabala, smatra Slijepčević ne vodi ničemu dobrom i time građani pokazuju koliko su neodgovorni prema sebi i društvu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments