Izabrano novo rukovodstvo Unije studenata

0

ISTOČNO SARAJEVO – Novoizabrani predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica izjavio je da su studenti u Srpskoj jedinstveni, da nema podjela između Banjaluke i Istočnog Sarajeva, te da od Vlade zahtijevaju održavanje tematske sjednice kako bi se rješavali problemi u visokom obrazovanju.


Govedarica je rekao da je danas na sjednici Skupštine Unije studenata Srpske u Istočnom Sarajevu zaključeno da studenti ne traže ostavku ministra obrazovanja Srpske Gorana Mutabdžije, koji je na toj funkciji tek tri mjeseca.

„Ministru trebamo pružiti šansu, jer su pred njim veliki zadaci koje će ispunjavati i rješavati zajedno sa nama“, rekao je Govedarica.

On je zahvalio dosadašnjem predsjedniku Unije studenata Srpske Nikoli Dronjku na dosadašnjem angažmanu.

„Imamo plan i program koji je usvojen i biće u nekim elementima različit od onoga što je radio moj prethodnik, a ima i istih elemenata. Fokus će biti studentski standard, izgradnja studentskih domova na području Pala, Lukavice i Foče i, naravno, četvrtog paviljona Studentskog centra u Banjaluci“, rekao je Govedarica novinarima.

Dosadašnji predsjednik Unije studenata izrazio je zadovoljstvo zbog jedinstva studenata u Srpskoj, ističući da svi studenti znaju da je Republika Srpska nastala na Palama, a da odrasta u Banjaluci i da nema nikakvih podjela.

Dronjak je odbacio optužbe da su za vrijeme njegovog predsjedavanja bili zapostavljeni studenti u Istočnom Sarajevu, poželivši srećan rad novoizabranom rukovodstvu Unije studenata Republike Srpske.

Predsjednik Studentskog parlamenta banjalučkog Univerziteta Mladen Amović rekao je da će se u narednom periodu insistirati na pitanju zdravstvene zaštite studenata i pitanju odnosa javnih i privatnih visokoškolskih ustanova.

„Posebno ćemo insistirati na zauzimanju stava o pitanju kvaliteta izvođenja nastave na javnim i na privatnim visokoškolskim ustanovama“, rekao je Amović.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Glavaš rekao je da se u narednom periodu posebna pažnja treba posvetiti stipendiranju, zapošljavanju i zaštiti javnih univerzieta.

„U Srpskoj imamo 43.000 studenata, od toga je 9.000 sa privatnih visokoškolskih ustanova. Ali, kada se pogleda struktura stipendiranja vidi se da je daleko veći broj onih studenata sa privatnih visokoškolskih ustanova nego sa javnih. Jedna od stvari na kojima ćemo istrajavati jeste radno stipendiradnje“, rekao je Glavaš.

On je istakao da je zaključak Unije studenata da bi tematska sjednica Vlade Srpske na kojoj bi bila razmatrana ova pitanja trebalo da bude održana u narednih 15 dana, kako bi se na vrijeme počelo sa rješavanjima gorućih pitanja koja muče studente.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare