Iz Rusije stigli specijalizovani aparati za liječenje bolesti oka

0

Predstavnici Ruske humanitarne misije u BiH i Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu uručili su juče Univerzitetskoj bolnici u Foči tri specijalizovana aparata za liječenje oboljenja i oštećenja vida, koji se sa velikim učinkom koriste u Rusiji, a koji su ljekarima u Foči do sada bili nedostupni.
Predviđeno je da fočanski ljekari ove aparate koriste šest mjeseci.

Predstavnik Ruske humanitarne misije u BiH Ilija Tebkov rekao je da će se razmotriti mogućnost da aparati ostanu u Foči i nakon predviđenog roka od pola godine.

„To su ruski oftalmološki aparati za djecu i odrasle i nešto su novo za ovdašnje ljekare“, rekao je Tebkov.

Ataše ruske Ambasade u BiH Anastasija Gajdalenok istakla je da im je veoma drago što Ruska humanitarna misija na ovaj način pomaže narodu u BiH.

Kada je u pitanju mogućnost da aparati trajno ostanu u Univerzitetskoj bolnici, ona je navela da uvijek postoji mogućnost za dalju saradnju.

„Mislim da će Ruska humanitarna misija biti u stanju da se dogovori o tome“, rekla je Gajdalenok.

Načelnik očnog odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča Biljana Trivunčević Simetić navodi da se ovi aparati u Rusiji koriste već dvadesetak godina, te da su pokazali veliki uspjeh u liječenju raznih oboljenja oka.

„Jedan od njih radi na principu infracrvenih zraka i stimuliše cilijarni mišić, čime sprečava rast dioptrije. Drugi, na bazi laserskih zraka, djeluje na slabovidost kod djece i odraslih, a može da djeluje i kod nekih bolesti retine. Treći aparat liječi neke bolesti prednjeg segmenta oka“, pojasnila je Simetićeva.

Ona je podsjetila da je saradnja sa Ruskom humanitarnom misijom počela u decembru prošle godine projektom „Mobilna klinika“, te istakla da će primjenom ovih aparata kvalitet usluge u očnoj ambulanti biti znatno veći, te bolji terapijski efekat, naročito za djecu.

Direktor Univerzitetske bolnice Radmil Marić navodi da, zahvaljujući saradnji sa Ruskom humanitarnom misijom, a uz podršku ruske Ambasade, oftalmolozi iz Foče, koristeći iskustva kolega iz Rusije, počinju da primjenjuju nove tehnike u liječenju očnih oboljenja, pogotovo kod djece.

„Univerzitetska bolnica, kao nastavna baza Medicinskog fakulteta, ima obavezu da, pored standardnih metoda, prihvata i savremene metode liječenja, odnosno da se bavi istraživanjima“, istakao je Marić.

On je dodao da ova ustanova zaslužuje da opremu dobije na trajno korištenje imajući u vidu da ima najveći broj oftalmologa na ovim prostorima, te da je nastavna baza.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare