Iz Orlovače ukradene kosti praistorijskog medvjeda

0

Iz pećine Orlovača u Sumbulovcu ukradeni su paleontološki ostaci i kosti medveda koji je na ovim prostorima živeo pre oko 10.000 godina. Centar javne bezbednosti Istočno Sarajevo već je od Interpola i Granične policije BiH zatražio strožu kontrolu granica kako bi se, eventualno, lopovi sprečili da sa teritorije BiH iznesu ove arheološke ostatke neprocenjive vrednosti.

Milovan Pecelj, redovni profesor beogradskog geografskog fakulteta i jedan iz grupe eksperata koji su u oktobru 2002. u pećini Orlovača u Sumbulovcu kod Pala, otkrili kosti pećinskog medveda, iznenađen vešću da su sačuvani ostaci kostiju ukradeni. On je u telefonskom razgovoru potvrdio „EuroBlicu” da su u Orlovači, u koju su pre eksperata ušli speleolozi, pronađene kosti pet pećinskih medveda, „koje je priroda sačuvala u utrobi zemlje, a koje su nakon što su prethodno zaštićene bile pohranjene ispod staklenog zvona unutar pećine”. Kaže da se radi „o eksponatima koji imaju neprocenjivu arheološku vrednost”.

„Reč je se o paleontološkim ostacima pećinskog medveda koji je nestao sa lica zemlje negde pre 10.000 godina, u vreme ledenog doba, a kojeg je nasledio mrki medved. Pećinski medved, kojem je pećina bila jedino sklonište i u kojoj se sukobio sa čovekom, mogao je da naraste do težine od 1.100 do 1.500 kilograma. Ostaci koji su pronađeni u Orlovači su među najvećim u svetu i među najbolje očuvanim. Uslovno rečeno, naš medved, bio je težak od 1.300 do 1.400 kilograma”, kaže Pecelj i napominje da su pronađeni ostaci bili pohranjeni u odgovarajućim bio, eko i mikro klimatskim uslovima, oko 350 metara od ulaza u pećinu.

 

Ostaci pećinskog medvjeda

Prema Peceljevim rečima, teško je proceniti materijalnu vrednost otuđenih ostataka pećinskog medveda, ali je „sa paleontološkog stanovišta ta vrednost neprocenjiva”. Naravno, napominje on, „ne bi bile ni ukradene da onaj ko ih je ukrao ne zna koliko vrede”, jer se radi o „kapitalnom primerku”. Profesor Pecelj, koji je, inače, fasciniran pećinom Orlovača i kojoj je posvetio dve svoje knjige, istovremeno je razočaran dosadašnjim odnosom nadležnih i prema pećini i svemu onome što je u njoj pronađeno.
„Imali smo nameru da ostatke kostiju prebacimo u muzej, ali tu ideju nismo realizovali jer nismo imali adekvatnu postavku”, objašnjava on.
Inače, lobanju i ostatke kostiju velikog pećinskog medveda ukrali su u petak 22. maja nepoznati lopovi. Iz Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo saopšteno je da je prekjuče od Interpola i Granične policije BiH zatraženo da pojačaju kontrolu graničnih prelaza kako bi se sprečio „eventualni pokušaj iznošenja ukradenih eksponata”. Portparolka Centra Danka Tešić izjavila je da su nadležnim institucijama dostavljene i skenirane fotografije kostiju, a da policija intenzivno traga za lopovima.
Provalu u Orlovaču policiji je prijavio stručni saradnik za kulturno-istorijsko i prirodno nasleđe u opštini Pale Mladen Samardžija koji je došao sa grupom posetilaca u obilazak pećine.
„Ostala je grnčarija koja je bila zajedno sa kostima”, potvrdio je Samardžija, koji je u Orlovaču poslednji put ulazio pet dana pre nego što je otkrio da su eksponati nestali.
Načelnik Pala Slobodan Savić, takođe, smatra da je „ukradena neprocenjiva vrednost, eksponati koji su po očuvanosti i veličini najveći u svetu”. On očekuje da će policija uspeti da otkrije lopova i da će ukradene kosti biti vraćene u Orlovaču, na zadovoljstvo brojnih posetilaca ove, po mnogo čemu, specifične pećine.

Blic online

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare