Ivanović: Kolekcionarstvo svojstveno pojedincima

0

ZVORNIK – Izložba numizmatike, filatelije i ostalih rariteta, na kojoj učestvuje desetak kolekcionara iz Republike Srpske i Srbije, otvorena je danas u Zvorniku. Kolekcionar iz Zvornika Zoran Ivanović, jedan od organizatora izložbe, rekao je novinarima da je kolekcionarstvo u BiH svojstveno samo pojedincima, da nema širu dimenziju, i da je većini ljudi još nepoznato.


“Ova izložba, koja se već treću godinu održava u Zvorniku, prilika je da posjetioci upoznaju napore kolekcionara koji prikupljaju stare stvari i čuvaju ih od zaborava”, rekao je Ivanović.

On je naglasio da su zvornički kolekcionari ušli na mapu sajmova ove vrste Srbije i da će od naredne godine zajednički učestvovati na svim sajmovima kolekcionara koji se budu organizovali u Srbiji.

Kolekcionar iz Beograda Željko Jelić rekao je da uglavnom skuplja stari novac i da posjeduje novčanice raznih apoena iz Portugalije, Austrije, Mađarske, Italije, kao i novčanice koje su bile u opticaju u Kraljevini Jugoslaviji.

“Došao sam u posjed novčanice od 10.000 dinara Kraljevine Jugoslavije iz 1936. godine koja je i po nominalnom iznosu i po dimenzijama bila najveća u to vrijeme. NJena tržišna vrijednost sada iznosi oko 600 evra”, rekao je Jelić.

Kolekcionar Anđelko Vidaković iz Kakmuža kod Petrova izložio je stare crteže i novčanice, ističući da slike koje posjeduje od početka prošlog vijeka čine vremeplov istorijskih zbivanja na ovim prostorima i šire.

On je dodao da posjeduje i njemačku radnu knjižicu iz 1942. godine sa “karakterističnim oznakama ondašnjeg trećeg rajha”, kao i metalni amblem firme “Krivaja” iz Zavidovića, koja je osnovana 1884. godine, podsjetivši da je ovaj amblem izrađen nešto kasnije.

Manifestaciju, koja se održava u zvorničkom etno restoranu “Šoja”, finansiraju kolekcionari učesnici. Organizatori su zvornički kolekcionari koji su zahvalili ovom restoranu na besplatno ustupljenom prostoru.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments