Ivana Tomić doktorant na Siti Univerzitetu u Londonu

0

SOKOLAC – Mlada Sokočanka Ivana Tomić je doktorant na Siti Univerzitetu u Londonu. Iako ima tek 23 godine, ona se kao uspješan student Fakulteta za tehničke nauke u Novom Sadu, našla u svijetu istraživanja telekomunikacijskih mreža u Engleskoj, samo zahvaljujući svom radu, želji za sticanjem novih znanja, ali i velikoj podršci porodice, prije svega majke Mirjane.

Stipendista Fonda „Doktor Milan Jelić“ bila je četiri godine, što dovoljno govori o njenom uspjehu na fakultetu. Ona je dobitnik i opštinskog priznanja „zlatna značka“ kao najbolji student opštine Sokolac u 2010. godini.

Ivana je ovih dana boravila u Sokocu prikupljajući snagu za nove zadatke koji je očekuju od sredine januara, na Siti Univerzitetu u Londonu.

-Od septembra prošle godine sam student Siti-univerziteta, gdje sam od minulog oktobra student prve godine doktorskih studija. Tu sam došla po programu razmjene studenata, nakon što sam, diplomirala na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, smjer – poštanski saobraćaj i telekomunikacije. Master studije sam završila prošle godine u septembru, a potom sam prihvatila trogodišnju stipendiju za doktorski studij u oblasti kooperativne kontrole u mrežama, priča Ivana.

Ona je kao jedan od najuspješnijih studenata na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, diplomirala na temi vezanoj za optičke mreže u telekomunikacijama. Kako je u Londonu imala priliku da otkrije nešto drugačiji pristup mrežama, odlučila je da njen doktorski rad bude nastavak masterske teme.

– To je jedan potpuno drugi aspekt od onoga što sam radila u Novom Sadu. Više je vezano za matematičke modele, što je jako interesantno, jer je potpuno nova materija, kaže ova mlada djevojka.

Prvih dana u Londonu, bilo je teško, kao i na svakom početku, ali je Ivana odlučila da istraje, tim prije što je sa njom bilo još nekoliko studenata iz Srbije. Za godinu i nekoliko mjeseci, pronašla je nove prijatelje u potpuno drugačijem svijetu i sada je samo, s vremena na vrijeme, čarne nostalgija za rodnim gradom. Istina, suočila se i sa jezičkom barijerom iako je dobro znala engleski. Sada iz dana u dan usavršava znanje iz engleskog, kroz stručnu literaturu.

– Što se tiče finansijske pomoći i ovom prilikom se zahvaljujem mojoj mami, jer bez njene podrške ne bih otišla u Novi Sad, a time ni u London. Lijepo je što u zemlji imamo Fondaciju „Doktor Milan Jelić“, čiji sam stipendista bila četiri godine. Moja sadašnja stipendija od Siti Univerziteta, pokriva sve troškove i zato podstičem studente sa naših prostora da nastoje doći do takvih programa razmjene. Tamo postoji više finansijskih mogućnosti za istraživački rad. Kod nas je to za sada ograničeno nizom okolnosti, limitiranim našim balkanskim previranjima. Veliki je to korak, ali se isplati pokušati i iskoristiti sve mogućnosti, mišljenje je Sokočanke Ivane.

Sutrašnjim letom Beograd-London, Ivana se vraća svojim obavezama, nakon prvog odmora kod kuće bez knjiga i računara. Kako počinju studentski rokovi na Siti Univerzitetu, čeka je izazov održavanja vježbi za studente.

Jako je, kako kaže uzbuđena zbog toga, jer to predstavlja još jedno životno iskustvo, u koje, niko ko poznaje Ivanu, ne sumnja da će biti uspješno. Ona, sebe vidi kao profesora na fakulteti i za sada ne želi više da otkriva svoje planove.

– Mladi u Srpskoj koji žele da se uključe u istraživanje i učenje, treba prije svega da se učlane u razne studentske organizacije i pokušaju da dođu do informacija o programima za finasiranje studenata, jer oni nisu mnogo medijski promovisani. Puno se dobije i velike su mogućnosti za dalje napredovanje, kaže Ivana Tomić.
Ivanina majka Mirjana ponosi se kćerkom i njenim uspjehom, koji je potisnuo sve nevolje kroz koje su prošle u proteklih 20 godina, kao porodica poginulog srpskog borca Predraga Tomića iz Sokoca.

-Kažu da život na jednoj strani uzima, a na drugoj daje. Meni je na najljepši mogući način sve nadoknadio za ono u životu, što nam se desilo. Ivana me učinila najsrećnijom i najponosnijom majkom na svijetu. Znam da bi se i njen otac radovao i bio srećan. Ona mu je na najljepši način vratila, tako da ga se sa ponosom sjećamo, pominjemo i nikad ne zaboravimo, povjerila nam je Mirjana svoju tugu u čast 21. rođendana Republike Srpske, na dan Ivaninog povratka u London.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare