Istočno Sarajevo zaslužuje da ima gradsko pozorište

0

ISTOČNO SARAJEVO – Grad Istočno Sarajevo zaslužio je da ima pozorište, jer ima sve preduslove za to, ali je potrebno obezbijediti sredstva, ističe direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Nedeljko Zelenović.

Zelenović vjeruje da bi ovu ideju podržalo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te da je na političarima da donesu tu odluku.

„Ukidanjem računa javnih ustanova za kulturu i prelaskom na trezor opština došli smo u situaciju da kulturne ustanove ne mogu više ni svoje osnovne potrebe da zadovolje“, rekao je Zelenović i dodao da im već kasne plate, a nagomilavaju se i neplaćeni računi.

Opština ne ispunjava svoje obaveze, pa se Zelenović boji da će vrlo brzo doći do isključenja struje, vode, telefona… jer zavise od lokalne zajednice koja je u teškoj finansijskoj situaciji.

Zelenović je napomenuo da su formirali i profesionalnu i amatersku scenu, uradili predstave, učestvovali na festivalima i osvajali nagrade, te da su organizatori Međunarodnog festivala malih scena i monodrame koji je svrstan u sam vrh teatarskih događanja u Srpskoj.

On je istakao da će, i pored finansijskih problema, uskoro biti održan 17. Festival malih scena i monodrame, na kojem će se pojaviti poznata glumačka imena Petar Božović, Zijah Sokolović, a promoter festivala je Miki Manojlović.

On je dodao da je za festival prijavljeno 26 pozornišnih predstava i 17 monodrama iz cijele BiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

I pored finansijskih problema, biće obilježen Dan animacije sa nevladinim organizacijama, organizovano veče animiranog filma iz Rusije, Kube, Kolumbije, Amerike, a sa Forum teatrom je dogovoreno i održavanje festivala „Prvi kadar“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare