Istočno Sarajevo mjesto rođenja Republike Srpske

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu, nekada Srpskom Sarajevu, rođena je Republika Srpska i osnovane prve javne ustanove i preduzeća Srpske – rekao je sinoć gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija na svečanoj Akademiji povodom krsne slave grada Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića.

Samardžija je na svečanosti – kojoj su prisustvovali predstavnici vlasti Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, grada, njegovih opština, Srpske pravoslavne crkve, te brojni politički, javni i kulturni radnici – podsjetio da je Istočno Sarajevo, odnosno tada Srpsko Sarajevo, nastalo kao posljedica egzodusa sarajevskih Srba u posljednjem ratu, ali i kao građanska potreba da se institucionalno organizuje i poveže narod koji je vijekovima živio na ovim prostorima.

Samardžija je naveo da je izgradnja grada, koji ove godine slavi 20 godina od osnivanja, počela još za vrijeme posljednjeg rata.

“Polako, ali sigurno nakon 20 godina truda od predratnih malih predgrađa i bivše kasarne niče grad. Svih šest gradskih opština udruženih u grad Istočno Sarajevo, sa oko 90 hiljada stanovnika i osam hiljada studenata, povezuje, usmjerava i nadograđuje grad Istočno Sarajevo” – rekao je Samardžija.

Prema njegovim riječima, Istočno Sarajevo je grad mladosti, a poslije čovjeka najvažniji resurs grada je turizam.

“Da li ćemo iskoristiti svoje resurse zavisi prije svega od nas” – istakao je Samardžija.

Govoreći o planovima za narednu godinu, Samardžija je pred početak akademije izjavio novinarima da će biti nastavljena restriktivna finansijska politika i da će priliv prihoda u budžet grada biti manji za 10 odsto, što je oko 600.000 – 700.000 KM.

“Mora se naći način da bude održana finansijska stabilnost grada. Nastojaćemo da ponudimo nove metode i načina finansiranja određenih projekata koje vode gradske opštine, da formiramo fond iz kojeg bi bili podržavani ti projekti” – rekao je Samardžija.

Prema njegovim riječima, sutra će biti otvorena nova, moderna i respektabilna Administrativna zgrada, koja će da bude jedna od najmodernijih zgrada lokalne samouprave u BiH.

Izgradnja i opremanje ove zgrade, koja je prije privatizacije “Telekoma Srpske”, odlukom Vlade Republike Srpske izuzeta iz vlasništva ove kompanije i dodijeljena Skupštini grada Istočno Sarajevo sa ciljem izgradnje administrativnog centra grada, obezbijeđena su putem kredita kod Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u iznosu od četiri mliona KM, s tim da je u prvoj fazi izgradnje potrošeno dodatnih 1,1 milion KM vlastitih sredstava.

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić rekao je da je Istočno Sarajevo velika pobjeda srpskog naroda koji se zadržao na ovim prostorima, jer je od ničega napravljen grad.

Na Akademiji je o liku i djelu mitropolita dabrobosanskog Petra Sarajevskog Zimonjića, te njegovom stradanju, govorio protojerej-stavrofor Ranko Bilinac koji je istakao da je Petar Zimonjić bio “živo hodeće Jevanđelje”.

“Rodoljub, neustrašivi branitelj narodnih i crkvenih prava, on je u više prilika pokazivao odlučnost. NJegov rad je bio prožet ljubavlju prema bližnjima, bez obzira na vjeru i naciju, stekao je ugled i poštovanje i kod Hrvata i kod muslimana” – naveo je Bilinac.

On je rekao da su mitropolita Petra Sarajevskog Zimonjića, nakon višemjesečnog mučenja u Kerestincu, Gospiću, Jasenovcu i Jadovnu, ubile ustaše 5. avgusta 1941. godine na Velebitu, nakon čega su ga bacile u Šaranovu jamu, zajedno sa hiljadama drugih Srba.

Povodom krsne slave grada, zaslužnim pojedincima i kolektivima dodijeljena su priznanja.

Zlatnu plaketu grada dobio je profesor Veljko Vuletić, jedan od osnivača Elektrotehničkog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Srebrenu plaketu dobila je Matična biblioteka u ovom gradu, a zahvalnice pisac Željko Pržulj, prodekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Valentina Dutina i preduzeće “Romanijaputevi”.

Čestitke povodom krsne slave grada uputili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić.

Prema programu obilježavanja krsne slave, sutra u 9.00 časova biće služena Sveta liturgija u hramu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića u Vojkovićima.

Istog dana u 12.00 časova predviđeno je presijecanje vrpce i zvanično otvaranje Administrativnog centra, a za 13.00 časova je najavljen obred lomljenja slavskog kolača i svečani ručak u restoranu “Kula”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments