Istočno Sarajevo i Sarajevo dobili organizaciju EYOWF-a 2017. godine

0

Gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo danas su u Rimu na zasjedanju Evropskog olimpijskog komiteta jednoglasno dobili organizaciju Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine – izjavio je Srni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović. Radovanović je u telefonskoj izjavi istakao da dobijanje organizacije ovog festivala za Istočno Sarajevo i Sarajevo znači mnogo, jer će se, prije svega, u ove gradove vratiti olimpijski duh iz 1984. godine.


On je rekao da je organizacija ove manifestacije značajna i zato što će ova dva grada morati do 2017. godine da pripreme sportsku, turističku i ostalu infrastrukturu.

Radovanović je naglasio da će ta infrastruktura biti u funkciji i na dobrobit građana ovih gradova i poslije 2017. godine.

„Istočno Sarajevo i Sarajevo pokazaće da znaju, hoće i mogu da organizuju i ovako velika sportska takmičenja i zašto poslije toga ne organizovati i evropski ili svjetski kup, a potom zašto ne i zimske olimpijske igre“, rekao je Radovanović.

On je dodao da je pred ovim gradovima veliki posao.

„Ulazeći u ovu kandidaturu preuzeli smo na sebe veliku obavezu, koje se ne bojimo i sigurni smo da ćemo 2017. godine uspješno organizovati ove igre. Naravno, da bismo se kandidovali morali smo da predočimo određeni plan aktivnosti do 2017. godine i što skorije ćemo detaljnije razradimo taj plan i krenuti u njegovu realizaciju“, zaključio je Radovanović.

Gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo bili su jedini kandidat za organizaciju Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih /European Youth Olympic Winter Festival – EYOWF/ 2017. godine, nakon što je od kandidature odustao turski grad Kayseri.

Gradonačelnik Kayserija na Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta u Sočiju, u Rusiji, rekao je da njegov grad odustaje od kandidature, znajući da se na drugoj strani nalazi kandidat s olimpijskim iskustvom.

Na Evropskom olimpijskom festivalu mladih učestvuje najmanje 1.500 sportista iz 49 zemalja Evrope.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare