Istočni Stari Grad: Mještani da se spreme za nove snježne padavine

0

ISTOČNI STARI GRAD – Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović upoznao je danas ministra lokalne uprave i samouprave Republike Srpske Lejlu Rešić o izuzetno teškim uslovima u kojim žive i rade stanovnici ove opštine u kojoj je 26. januara proglašeno vanredno stanje zbog snježnih padavina i niskih temperatura.
Rešićeva je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je zahvaljujući izuzetnom naporu Vlade Republike Srpske, Republičke uprave Civilne zaštite i lokalnih zajednica u okviru grada Istočno Sarajevo stanje u ovom dijelu Srpske stabilizovano.

„S ozbirom da se očekuju nove snježne padavine apelujem na sve građane da bez prijeke potrebe ne kreću na put, a mještanima ruralnih sredina sugerišem da se organizuju i spreme za eventualno nove snježne neprilike“, rekla je Rešićeva tokom posjete opštine Istočni Stari Grad.

Ona je istakla da je najbitnije da na području Sarajevsko-romanijske regije trenutno nema životno ugroženog stanovništva, niti prijave za hitne medicinske intervencije, te da je snabdjevenost energentima i osnovnim životnim namirnicama na zadovoljavajućem nivou.

Gašanović je rekao novinarima da je trenutno stanje u opštini zadovoljavajuće, te da se lokalno komunalno preduzeće koje radi na raščišćavanju puteva uspješno bori sa snježnim nanosima.

„Mašine i danas rade na teritoriji sve četiri mjesne zajednice s ciljem obezbjeđivanja normalne putne komunikacije u opštini i spajanja lokalnih i regionalnih puteva“, rekao je Gašanović.

On je istakao da opština Istočni Stari Grad svakodnevno provodi akcije dostavljanja humanitarnih paketa naugroženijim mještanima.

Prema riječima Gašanovića, sela Gornji i Donji Međuši na Trebeviću još su u snježnoj blokadi, ali im je opština na vrijeme uputila pomoć u hrani, lijekovima i ostalim potrebštinama.

Za saniranje posljedica snježnog nevremena opština Istočni Stari Grad interventno je od Vlade Republike Srpske dobila 50.000 KM, od Skupštine grada Istočno Sarajevo 4.000 KM za gorivo, a od opštine Bijeljina pomoć od 5.000 litara goriva vrijednosti 12.000 KM.

Opština Istočni Stari Grad prostire se na 105 kilometara kvadratnih, ima oko 2 000 stanovnika koji žive u četiri mjesne zajednice, od tog broja ima 400 penzionera, dok se na Birou za zapošljavanje nalazi 231 lice.

Zaposleni u ovoj opštini bave se preradom drveta ili rade u komunalnoj radnoj organizaciji, ambulanti, opštinskoj administraciji, školi, te zajedničkim organima BiH u Sarajevu, dok su neki zaposlenje našli u maloj privredi.

Prema riječima Gašanovića, posebna perspektiva za dalji razvoj ove opštine je mesna industrija, ugostiteljstvo i turizam.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments