Источна Илиџа нуди повољне услове за инвестирање

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Источна Илиџа се већ позиционирала на мапи као општина која нуди повољне услове за инвестирање, прије свега у изградњу пословних објеката, изјавио је Срни начелник ове локалне заједнице Маринко Божовић.

„Сама чињеница да се у нашој општини сваке године појави нови инвеститор који улаже новац у пословне објекте показује да смо на правом путу“, истакао је Божовић.

Божовић је рекао да је поносан на чињеницу да је у буџетској 2023. години општина реализовала све обавезе, захваљујући преданом раду свих његових сарадника који раде на најодговорнијим позицијама.

Он је истакао да је буџету за 2024. годину, који износи око 17 милиона КМ, за капиталне инвестиције намијењено седам милиона.

Божовић је навео да се, осим пореских и непореских прихода, у буџету налази и 1,5 милиона КМ кредитних средстава, као и краткорочни кредит од 450.000 КМ.

Он је указао да општина Источна Илиџа из буџета обезбјеђује довољан износ средстава за рјешавање питања социјалне заштите, док кроз пронаталитетну политику обезбјеђује више од 600.000 КМ.

ОЧЕКУЈЕ СЕ ДОЛАЗАК ИНВЕСТИТОРА ИЗ ДИЈАСПОРЕ

Божовић је рекао да је на недавном Трећем бизнис-форуму Источна Илиџа промовисан нови инвестициони циклус на подручју ове општине, те да је потписан и споразума за стицање сертификата повољног пословног окружења БФЦ.

„И кроз мапирање наше дијаспоре коју смо у Стратегији развоја општине препознали као јако велики потенцијал за развој општине, очекујемо долазак додатних инвеститора који воде поријекло са ових простора“, навео је Божовић.

Божовић је истакао да општина посебну пажњу придаје предузетницима и свим привредним субјектима који годинама раде у Источној Илиџи и настојаће да помогне свим малим радњама, те предузећима која запошљавају 10 и више радника како би сачували радна мјеста.

„Вријеме које долази је сигурно тешко и неизвјесно, али имамо чврсте темеље и добру базу да успијемо у реализацији свих наших циљева“, поручио је Божовић.

ДВА ВЕЛИКА ПРОЈЕКТА У 2024.

Он нагласио да у 2024. години очекује издавање грађевинских дозвола за два велика пројекта, али да нема одобрење инвеститора да јавно говори о чему је ријеч.

Божовић сматра да ће сви становници Источне Илиџе и региона бити веома поносни што ће одређени привредни субјекти управо у овој општини наћи своје сједиште и самим тим, не само помоћи буџету општине, већ и самој општој слици привреде у цијелој Републици Српској.

„За нас је значајно да сви привредни субјекти буду пријављени у Републици Српској, да својим прометом остварују одређене повољне ефекте на цијелу Српску у односу на Федерацију БиХ и да се, кроз позиционирање Источне Илиџе и Република Српска много боље позиционира у региону“, нагласио је Божовић.

Божовић је рекао да у 2024. години очекује додатне капацитете када је ријеч о јавном предузећу „Топлане“ Источна Илиџа, односно завршетку радова на једној великој котловници која ће бити пуштена у дијелу насеља Бијело поље и покривати комплекс зграда са нешто више од 300 станова.

Он је додао да раде и на два пројекта јавних гаража, и то у Младичком пољу, који је завршен, док се у Добрињи четири приводи крају.

Божовић је навео да је завршен и пројекат зграде администрације општине Источна Илиџа који је тренутно на ревизији и након завршетка имовинскоправних односа биће расписан јавни позив за изградњу овог објекта.

У 2023. ОЈАЧАНА ИНФРАСТРУКТУРА

Он је напоменуо да је 2023. за Источну Илиџу била веома изазовна година у којој је реализовано низ значајних инфраструктурних пројеката, од реконструкције до изградње нових улица, реконструкције канализационе мреже, изградње одређених кракова канализације у насељима која до сада нису била прикључена на мрежу, те изградње водоводне мреже.

Осим тога, Божовић је рекао да је у 2023. години општина купила простор од 402 метра квадратна у којем ће бити смјештена и опремљена градска галерија, а у току је завршетак радова на парку испред Храма Светог Василија Острошког, док је реализован и низ малих пројеката на свим дијеловима општине.

Божовић је напоменуо да је општина у сарадњи са заједницама етажних власника реализовала око 30 пројеката, од којих нису завршена још четири која се односе на радове на поправци кровова јер извођачи нису стигли да обаве посао до краја, али средства су обезбијеђена, па ће почетком идуће грађевинске сезоне и то бити урађено.

Он је истакао да ће се радити по принципу да заједнице етажних власника заврше пројекте и да их онда општина суфинансира у износу који буде потписан кроз јавни позив, а максималан ће бити 15.000 КМ за велике пројекте.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare