Ispraćena djeca sa Kosmeta nakon sedmodnevnog boravka u Srpskoj

0

BIJELJINA – Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji ispratio je danas u Bijeljini učenike sa Kosova i Metohije koji su u Republici Srpskoj boravili sedam dana.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je da Odbor ispraća kući veću grupu djece koja je boravila u sredinama od Prijedora do Bijeljine, njih 341, od 461 učenika koji su bili gosti u 13 gradova i opština u Srpskoj.

„Ovdje smo da im zaželimo srećan put, da nose lijepe uspomene iz Republike Srpske. Sigurno su našli svoje prijatelje i nešto što nemaju na Kosovu i Metohiji, a to je, prije svega, sloboda“, istakao je Arlov novinarima u Etno-selu Stanišići kod Bijeljine.

On je podsjetio da je ovo 10. put da djeca sa Kosmeta borave u Srpskoj, te da je jedne godine napravljen prekid zbog pandemije virusa korona.

„Iduće godine planiramo opet, zahvaljujući humanosti Republike Srpske, lokalnih zajednica, osnovnih škola, porodica, najviših institucija Srpske. Moram da zahvalim i Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Fondu za izbjegla i raseljena lica Vojvodine koji su pomogli da realizujmo ovaj veliki projekat“, naveo je Arlov.

On je podsjetio da su se za vrijeme boravka djece sa Kosova i Metohije bratimile osnovne škole Prijedora i Leposavića, kao o opštine Lipljan i Pelagićevo.

„Muke su nas najviše spojile, a nema ljepše stvari nego kad djeca sa Kosova i Metohije u Banjaluci pjevaju himnu Republike Srpske, i kad djeca iz Republike Srpske pjevaju kosovske pjesme, što znači da smo jedno, da živimo zajedno“, rekao je Arlov.

On je rekao da je cilj organizovanih boravaka djece sa Kosova i Metohije u Republici Srpskoj stvaranje jedinstva srpskog naroda.

U okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ , do sada je u Republici Srpskoj u 36 lokalnih zajednica boravilo više od 5.500 učenika sa Kosova i Metohije u pratnji oko 600 nastavnika, mnogo više njih sa juga nego sa sjevera pokrajine.

On je najavio da će Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji već od decembra u sve lokalne zajednice Republike Srpske uputiti dopis za novo učešće u ovom projektu, te izrazio očekivanje da će broj djece biti još masovniji.

Djeca sa Kosova i Metohije boravila su u Srpskoj od 25. juna, između ostalog, u Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu, Trebinju, Prijedoru, Banjaluci, Gradišci, Čelincu, Prnjavoru, Brodu, Šamcu, Pelagićevu, Doboju i Bijelini.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare