Ispitivanje stijena Hladila na Jahorini

0

U cilju izviđanja prirodnih alpinističkih potencijala na Jahorini, PD „Javorina“ je izvela zajedničku akciju sa Gorskom službom olimpijskog centra u kojoj je izvršena prva etapa ispitivanja stijena na Hladilu. Ova stijena se nalazi na sjevernoj strani Jahorine u zoni planinarske staze 3 – „zelene staze“, oko 1600 m od hotela „Bistrica“.

Visina stijene je 70m i mada se nalazi u osunčanoj strani, nakon izvršenog abzajla utvrđena je izvjesna krušljivost u gornjem dijelu stijene , zbog čega je potrebno izvršiti detaljno i organizovano čišćenje u proljetnom periodu, a odmah zatim i oklinčavanje i boltovanje smjera.

Izgradnjom alpinističkog poligona, olimpijski centar Jahorina bi dobio još jednu sasvim normalnu i prirodnu ponudu, karakterističnu za sve planinske centre širom svijeta, a koje su naši planinari imali priliku da posjete i da se uvjere u veliku popularnost penjanja stijene.

Pored velikih obaveza na izgradnji planinarskog doma na Ravnoj planini i Jahorini, PD „Javorina“ ispred sebe ima i veliki zadatak organizacije Prve samostalne ekspedicije na Mont Everest iz Republike Srpske i BiH, koja predstavlja jedini preostali izazov za PD „Javorinu“ kada su u pitanju najviši vrhovi svijeta i sa kojim bi naš dugogodišnji rad bio krunisan na najljepši mogući način.

U povratku sa izvršenog zadatka nas je dočekao prizor porušenih stabala sa markacijama, koje su postavljene prije svega par mjeseci i na kojima nije bilo nikakve doznake za sječu. Očigledno da ljudski „gubar“ ne spava ni zimi, i ne zaobilazi ni područje pod patronatom olimpijskog centra, tako da ovi prizori mogu i usred sezone da sablažnjavaju svakog posjetioca i turistu na Jahorini koji se odluči na obilazak planine „uređenom“ stazom… šta da se radi…

(ML / www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare