Iranski film „Čovjek iz soli“ osvojio Gran pri 10. Festivala

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dokumentarni film „Čovjek iz soli“, autora Sejeda Sajada Moosavija iz Irana, dobitnik je Gran pri nagrade „Stećak kneza Pavla“, odlučio je Stručni žiri 10. Međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma „Prvi kadar“ Istočno Sarajevo.
Žiri je ocijenio da autor „vješto barata filmom kojim dočarava snažnu atmosferu i univerzalnu priču o osjećajima otuđenosti koja je često zanemarena u današnjem društvu“.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i predsjednik Organizacionog odbora festivala LJubiša Ćosić dodijelio je ovu nagradu konzulu Irana u BiH Ali Ameriju, koji će se pobrinuti da Gran pri 10. „Prvog kadra“ – „Stećak kneza Pavla“ bude naknadno uručen autoru Moosaviju.

Ove godine filmove u takmičarskom programu ocjenjivao je međunarodni stručni žiri u sastavu: predsjednik žirija Dragan Elčić, reditelj iz BiH i članovi Ivan Perić, reditelj iz Hrvatske i Dejan Dabić, filmski i televizijski kritičar iz Srbije.

Prema odluci žirija festivala, nagradu Filmska klapa za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji „Novi pogledi“ dobila je Ornela Makija iz Belgije za film „Jermenski spisi“, uz obrazloženje da je ovaj film „jedinstvenog kreativnog pristupa gdje je mladi reditelj pretvorio stvarnost u filmsku bajku u čijem srcu je ljubav, ljubav prema svojoj domovini i čovjeku uopšte“.

Filmska klapa za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji „Ključ za film“ dodijeljena je filmu „Cvijeće“, Judite Gamulin iz Hrvatske, a žiri smatra da ovaj kratki igrani film ima izvanredan dramaturški postupak takozvanog paralelnog toka radnje pretvorenog u filmsku metaforu sa upozoravajućom poentom materijalističkog vremena u kome danas živimo.

Nagrada „Pečat kneza Pavla“ za najbolji kratki igrani film u selekciji „Kratke priče“ pripala je filmu „Skrabl“, Kristijana Sulsera iz Švajcarska, koji traži dogovor na pitanje „šta se dešava kada se na kraju jednog životnog puta izgubi ljubav i pretvara u svoju suprotnost“.

„Pečat kneza Pavla“ za najbolji dokumentarni film u selekciji „U fokusu“ dobio je Španac Dari Perez za film „Portret jednog umjetnika“, uz obrazloženje da se „korišćenjem više filmskih rodova na efektan način, ovo filmsko ostvarenje nametnulo i metaforom o umjetničkom oblikovanju igračaka od komadića istrgnute stvarnosti“.

Za najbolji dokumentarni film u selekciji „Eks Ju u fokusu“, žiri je nagradu „Pečat kneza Pavla“ dodijelio filmu „Kolpa, Kupa, Koupa“ Urbana i Jura Bradeško iz Slovenije, jer smatra da „jedna rijeka simbolizuje mnogo toga u životu sada dviju samostalnih država, a nekadašnjih jugoslovenskih republika, Slovenije i Hrvatske, u raskošno produciranom ostvarenju koje osvaja vizuelnom ljepotom i životnošću“.

Nagrada „Zlatno zrno“ za najbolji film po izboru publike, koju dodjeljuje generalni sponzor festivala Kompanija „Zlatno zrno“, pripala je filmovima „Jadranka“ i „Djeca“, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Specijalna nagrada „Zlatni leptir“, koju dodjeljuje „Viva film festival“ Sarajevo, otišla je u ruke Nemanje Mladenovića iz Srbije za film „Maestro“, a žiri ističe da ovaj kratki igrani film mladog autora „kombinuje različite vremenske tokove u svijesti glavnog junaka, istovremeno govoreći i o položaju istinske umjetnosti u našem društvu“.

Odlukom žirija, specijalne nagrade „Prvog kadra“ dobili su filmovi „Spomenik“, Igora Grubića iz Hrvatske, za kreativno korišćenje filmskih izražajnih sredstava sa naglaskom na fotografiju i dizajn zvuka, i „Izabranik“, Radoslava T. Stanišića iz Crne Gore, za očuvanje klasičnog filmskog izraza u dobu digitalnog filma.

Specijalna diploma Savjeta festivala uručena je dokumenatarnom filmu „Spomenko na vječnoj straži“, autora Mileta Savića iz Republike Srpske, za „potresnu antiratnu priču o dječaku-borcu koji je poginuo braneći svoju zemlju u ratu na teritoriji bivše Jugoslavije“.

Specijalna diploma Savjeta festivala data je i dokumentarnom filmu „Tapavica“ za izbor teme i dobro odabranu priču o malo poznatom srpskom olimpijcu Momčilu Tapavici, autora Ognjena Rakčevića i Milana Todorovića iz Srbije, kao i dugometražnom dokumentarnom filmu „Svaka pjesma priča“, autora Aaslauga Baaa iz Norveške, koji govori o očuvanju muzičke tradicije u jednoj maloj norveškoj zajednici.

Festival će zvanično biti zatvoren večeras premijernom projekcijom prvog srpskog naučno-fantastičnog filmam „Procjep“, autora Dejana Zečevića, a u prisustvu producenta Milana Todorovića.

Ovaj jubilarni međunarodni filmski festival dokumentarnog i kratkog igranog filma „Prvi kadar“ otvoren je 6. novembra premijernom projekcijom filma „Dnevnik mašinovođe“, reditelja Miloša Radović i producenta Lazara Ristovskog.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare