Investirano četiri miliona KM u branu crvenog mulja

0

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ u Zvorniku investirala je oko četiri miliona KM u radove na brani crvenog mulja, objekat u koji se odlaže otpadni materijal nastao iz prozvodnog procesa u ovoj zvorničkoj fabrici, saopšteno je danas iz Službe za odnose s javnošću ove kompanije.
Tokom protekle dvije godine, realizovane su dvije etape nadvišenja, čime je kruna brane podignuta za šest metara.

Pomoćnik direktora za operativne poslove u „Alumini“ Stevo Savić, koji je na čelu stručnog tima za praćenje stanja na brani crvenog mulja, kaže da je menadžment kompanije prije dvije godine počeo pojačane aktivnosti radi obezbjeđivanja dovoljnih zapreminskih kapaciteta za odlaganje otpadnog mulja.

Izgradnja etape „B“, koja je podrazumijevala nadvišenje brane za četiri metra, počela je još 2008. godine, ali su se, zbog problema u ovoj fabrici, radovi sporije odvijali, tako da je brana podignuta samo za dva metra.

Rukovodstvo „Alumine“ je u oktobru 2013. godine zaključilo ugovor sa preduzećem „Zvornik-putevi“ o nastavku izgradnje etape „B“.

„U periodu kada je fabrikom upravljalo litvansko rukovodstvo nije pravovremeno vršena nadogradnja visoke brane crvenog mulja, tako da je sada ovaj posao jedan od prioritetnih za fabriku“, rekao je Savić, napominjući da je krajem 2014. godine okončana druga faza etape „B“ podizanjem krune brane za dva metra.

S obzirom na rast kapaciteta proizvodnje i činjenicu da su rekonstruisana dva kotla na ugalj, u „Alumini“ je povećana količina mulja i pepela, zbog čega je odlučeno da radovi na novom nadvišenju brane budu nastavljeni.

„Da bi postigli potpunu sigurnost u radu fabrike kada je riječ o odlaganju otpadnog mulja, 2015. godine realizovali smo etapu `C`, kojom je kruna brane podignuta za dodatna četiri metra“, navodi Savić.

On kaže da su svi radovi izvedeni na potpuno siguran, bezbjedan i ekološki prihvatljiv način.

„Obezbijedili smo potpunu primjenu zakonske regulative kada je posrijedi odlaganje otpadnih materija, uz poštovanje zakonskih mjera iz oblasti zaštite životne sredine“, precizirao je Savić.

Brana crvenog mulja je pod konstantnim nadzorom republičkih inspekcijskih organa i, prema Savićevim riječima, sa te strane nema primjedbi kada je riječ o ispunjavanju zakonom propisanih uslova za objekte ovakve vrste.

„Imajući u vidu da je riječ o zahtjevnom objektu, važećim pravilnicima predviđena su redovna posmatranja, kao što su mjerenje nivoa vode i mulja, snimanje stanja kvaliteta vode i geodetska kontrola eventualnih deformacija tijela brane, te seizmička posmatranja brane crvenog mulja“, objasnio je Savić.

Završetkom radova na nadvišenju brane za ukupno šest metara, stvoreni su uslovi za zapreminu akumulacije od blizu 19 miliona metara kubnih otpadnog mulja.

„Sadašnji kapacitet brane omogućava nesmetano odlaganje otpadnog materijala nastalog iz proizvodnog procesa fabrike najmanje u narednih šest do sedam godina“, naglasio je Savić.

U „Alumini“, paralelno sa poslovima na nadogradnji brane, vode se i aktivnosti sa jednom češkom kompanijom oko iznalaska mogućnosti za preradu crvenog mulja, čime bi se postigli značajni efekti kako u pogledu smanjenja količina koje se odlažu, tako i kada je riječ o preradi mulja koji se već nalazu u akumulaciji brane.

„Ukoliko se nađu optimalna rješenja, znatno će biti smanjeni troškovi koje kompanija ima po ovom osnovu“, rekao je Savić i najavio da se prvi rezultati očekuju početkom 2017. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare