Internet, televizija i telefon opasnost za razvoj govora kod djece

0

Sve veći broj djece uzrasta od pet do šest godina u posljednje vrijeme, zbog interneta, telefona, televizije, ne razvija govor u dovoljnoj mjeri, niti je u stanju da komunicira, ukazano je na predavanju o problemima djece tokom odrastanja koje je održano na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Psiholog iz Centra za mentalno zdravlje na Palama Vanja Tešanović rekla je novinarima da je problem to što su telefon i televizija jednostrani, što se dijete ne obraća nikome i nema povratne informacije.

Tešanovićeva kaže da su imali nekoliko generacija sa poteškoćama, pa su zbog toga počeli podizati svijest kod roditelja o ovom problemu i ukazivati im da djeci u ovom uzrastu ne dozvole korišćenje telefona.

Ona je navela da su ljekari Doma zdravlje Pale – stomatolozi, psiholozi i logopedi, juče za roditelje održali predavanja o temama – razvojne faze usvajanja govora, oralna higijena kod djece, te odvikavanje od pelena.

„Stomatolog je govorio o prevenciji nekih ozbiljnih poremećaja u razvoju zuba, psiholog kako navići dijete da koristi nošu, a logoped o problemima u razvoju govora“, rekla je Tešanovićeva.

Predavanje je organizovala Mreža za zaštitu djece i omladine Pale u saradnji sa Kulturno-sportskim centrom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare