Institucije Srpske podržaće taksi prevoznike

0

ISTOČNO SARAJEVO – Institucije Republike Srpske i SNSD podržaće zahtjeve taksista iz Istočnog Sarajeva kojima je odlukom načelnika opštine Istočna Ilidža Predraga Kovača zabranjen rad na području ove lokalne zajednice ako nisu njeni stanovnici, rekao je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Siniša Dodik.
Dodik je na konferenciji za novinare SNSD-a i predstavnika taksi prevoznika, koja je održana ispred Administrativnog centra grada jer im nije dozvoljeno održavanje u zgradi, rekao da ovi taksi prevoznici traže samo da im se omogući da obavljaju svoj posao koji rade od 1996. godine na području grada Istočno Sarajevo.

“Malo neobično mjesto za konferenciju za novinare, jer je prazna sala u Skupštini grada zauzeta, pa smo se odlučili da se pred Administrativnim centrom obratimo medijima”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su se taksi prevoznici obratili i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku sa zahtjevom da im pomogne “da ih jedan neodgovoran potez načelnika Kovača ne ostavi na ulici bez posla, a njihove porodice bez egzistencije”.

“I ova konferencija za novinare ispred zgrade Administrativnog centra je dokaz da vlasti Istočnog Sarajeva i opštine Istočna Ilidža nemaju sluha za probleme običnih građana koji se bore samo da rade svoj posao u trenutku kada Vlada Republike Srpske pokušava na sve moguće načine da zadrži postojeća radna mjesta i otvori prostor za nova”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, načelnik opštine Istočna Ilidža, koji je i zamjenik predsjednika SDS-a, “javno demonstrira politiku SDS-a i onemogućava ljudima da rade i zarade za koru hljeba”.

Dodik kaže da je zakon o drumskom saobraćaju i prevozu, koji je donesen 2008. godine, omogućio ovo što je uradio Kovač. On je upitao zašto to nije urađeno ranije, te je podsjetio da je to bilo u nadležnosti Skupštine grada koja je taksi prevoznicima omogućila da rade na cijelom prostoru grada, a ne samo u lokalnoj zajednici u kojoj žive.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dodik je rekao da je i ovaj problem tipičan dokaz da opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo treba da se ujedine i da budu jedna jaka opština.

Sekretar Udruženja taksi prevoznika grada istočno Sarajevo Sava Batinić rekao je da je njihovo udruženje osnovano 1996. godine i da su do sada mogli raditi na području grada i upitao da li je ovaj postupak Kovača da im zabrani pristup Autobuskoj stanici, Bolnici Istočno Sarajevo ili Kazneno-popravnom zavodu Kula, čin njegove samovolje ili lični interes.

Član Upravnog odbora Udruženja Milade Vasković istakao je da taksi prevoznici zahtijevaju poništenje odluke o zabrani rada svih taksista grada na području Istočne Ilidže, osim registrovanih na toj opštini.

Vasković je rekao da taksisti traže da nadležne institucije sa područja grada, u saradnji sa predstavnicima u Narodnoj skupštini Srpske, pokrenu proceduru izmjene Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju da bi se precizno definisalo da je za organizovanje taksi prevoza zadužen grad Istočno Sarajevo, a ne lokalne zajednice zbog specifične teritorijalne organizacije.

“Zahtijevamo da lokalne samouprave prenesu u nadležnost grada organizaciju taksi prevoza do izmjene zakonskog rješenja na način na koji je to funkcionisalo u prethodnom periodu”, rekao je Vasković, naglasivši da su mirni protesti prvi korak ka ispunjavanju njihovih zahtjeva, od kojih neće odustati.

On je naglasio da ni u jednom gradu, pa ni u federalnom Sarajevu, taksisti nisu podijeljeni po opštinama, već mogu da rade na cijelom području grada.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je Srni da zahtjev za održavanje današnje konferencije za novinare nije na vrijeme poslat i da je Skupštinska sala ranije zauzeta.

Samardžija je naveo da se ubuduće Skupštinska sala neće koristiti za ovakve namjene.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments