Institucija ombudsmana od danas i u Zvorniku

0

ZVORNIK – Institucija ombudsmana za djecu počela je danas da radi u Zvorniku, gdje će u šalter sali Gradske uprave raditi svakog prvog utorka u mjesecu.

Zamjenik ombudsmana Jovanka Vuković u kancelariji pravne pomoći rekla je da su se na ovaj način približili korisnicima sa ovog područja da ne bi putovali do Bijeljine i gubili i vrijeme i novac.

Vukovićeva je naglasila da je osnovni smisao da se približe potrebama djece i porodica radi zaštite dječijih prava u situacijama kada su njihova prava povrijeđena, ali i s ciljem unapređenja položaja djece zajedno sa relevantnim institucijama.

„Razlozi zbog kojih se mogu obratiti instituciji ombudsmana su sve situacije kada se primjeti da se krše prava djeteta, a mogu se obratiti roditelji“, pojasnila je Vukovićeva i dodala da može biti anonimna, potpisana, lična.

Vukovićeva je rekla da je najbolje kada se obavi razgovor sa podnosiocem prijave, jer se neke stvari mogu razriješiti i medijacijski, ne gubeći vrijeme u pisanju prijava, dakle direktan razgovor je najbolji put da se razriješi ono što je u najboljem interesu djeteta.

Prema njenim riječima, ombudsmanu se mogu obratiti i u situacijama koje se dešavaju u školi, ako je u pitanju vršnjačko nasilje, loše ocjenjivanje, loš odnos učenika prema nastavniku i slično.

„To mogu biti i situacije visokokonfliktnih razvoda prilikom povjeravanja djece na dalju brigu i staranje jednom roditelju i održavanje ličnog kontakta sa roditeljem sa kojim dijete ne živi“, rekla je Vukovićeva i naglasila da ombudsman pokriva svi segmente dječijeg života, ali i da reaguje kada su narušena njihova prava.

Vukovićeva, koja je zamjenik ombudsmana u kancelariji u Bijeljini, danas je u Zvorniku imala prve korisnike, a njen naredni dolazak biće u utorak, 5. jula.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Gordana Rajić potpisali su 12. maja Sporazum o poslovnoj saradnji koji se odnosi na pružanje usluga strankama iz nadležnosti ombudsmana za djecu Srpske.

Potpisivanju Sporazuma u Zvorniku tada je prisustvovala i zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare