Inspektore ne zanima kako su građene žičare

0

Urbanističko-građevinska inspekcija RS ne namerava da proveri kako je moguće da je na izgradnji dve žičare na Jahorini bila angažovana firma kao podizvođač radova bez potrebne licence. Naprotiv, glavni republički građevinski inspektor Dragan Mijović negira tvrdnje Ministarstva za prostorno uređenje i građevinarstvo koje nam je pismeno potvrdilo da firma «Majneks» iz Pala nema odgovarajuću licencu, odnosno rešenje da ispunjava uslove za izvođenje radova u niskogradnji. U Ministarstvu kažu da su od tog preduzeća dobili zahtev za izdavanje licence i da će zahtev rešiti u skladu sa Zakonom o uređenju prostora. Međutim, “EuroBlicu” nije odgovoreno kada je «Majneks» podneo zahtev za licencu. Međutim, inspektor Mijović kaže da su njemu u nadležnoj komisiji resornog ministarstva rekli da je «navedenom preduzeću pre četiri dana izdata licenca». Na pitanje kako je onda «Majneks» mogao biti podizvođač radova za već izgrađene ski liftove ako je dobio licencu tek pre nekoliko dana, Mijović nije imao objašnjenje. Samo je rekao da je nadležna opštinska komisija ranije utvrdila da firma ispunjava uslove.

Po Zakonu o uređenju prostora, za izvođenje građevinskih radova regulisano je jedino koje tačno uslove mora da ispunjava izvođača radova. Podizvođači radova nisu obuhvaćeni zakonom, ali je, kako kaže Mijović, inspekcija zahtevala i od njih da imaju potrebnu licencu za poslove za koje su angažovani. U dosadašnjoj praksi inspekcija je kažnjavala podizvođače radove ako nisu imali licencu. «Novim zakonom o uređenju prostora, koji je u fazi izrade, biće regulisano i koje uslove moraju podizvođači radova da ispunjavaju», naveo je Mijović. Na pitanje ko će odgovorati ako se eventualno nešto desi na tek izgrađenim šestosednim žičarama, Mijović kaže – investitor.

Investitor je Olimpijski centar „Jahorina“, odnosno Vlada RS koja je prošle godine u OC, posredstvom dokapitalizacije, uložila 26 miliona KM. Od toga je 18 miliona maraka plaćeno za gradnju dve šestosedne žičare – «Ogorjelica 1» i «Poljice». Glavni izvođač radova je italijanska firma «Lajtner».
Vlada RS, odnosno Akcijski fond RS, ima 64,9 odsto akcija u OC Jahorina.

Ni odgovora ni dozvola
Osim nejasnoća u vezi sa licencom podizvođača radova, niko ne zna kada će izgrađene žičare biti u funkciji. Olimpijski centar ih još, praktično, nije ni preuzeo u vlasništvo jer žičare nemaju upotrebnu dozovolu, a ne postoji ni građevinska dozvola za radove jer nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi. Odgovor nema ni direktor OC Jahorina Branko Koroman. «To je stvar određenih procedura na koje ove akcionarsko društvo ne može uticati», kaže Koroman.

(Blic)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare