Insistirati na efikasnoj lokalnoj samoupravi

0

ZVORNIK – Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Milanka Šopin izjavila je da se i dalje insistira na efikasnoj lokalnoj samoupravi koja, prije svega, doprinosi uravnoteženom razvoju Srpske.


Šopinova je rekla da strategija razvoja lokalne samouprave za period 2017-2021. godina, koju je Narodna skupština Republike Srpske u formi Nacrta razmatrala na 18. sjednici, nije prvi strateški razvojni dokument koji tretira sistem lokalne samouprave, s obzirom da je prethodna važila od 2009. godine do 2015. godine.

„Ovaj strateški dokument donosimo u novom ambijentu koji daju Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave“, rekla je ona novinarima u Zvorniku, gdje je danas održana javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja lokalne samouprave za period 2017-2021. godina.

Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Srpske je dodala da se kroz strateške ciljeve zagovara reforma sistema lokalne samouprave, što podrazumijeva uvođenje višetipskog koncepta lokalne samouprave po kojem sve opštine i gradovi ne bi imali identične nadležnosti u Republici Srpskoj.

Šopinova je podsjetila da je od 2012. godine jednom broju jedinica lokalne samouprave dat status grada, te da je Zvornik najmlađi grad u Republici Srpskoj.

„Novim Zakonom o lokalnoj samoupravi gradovi su dobili neke nove nadležnosti kao što su poslovi samostalnog pravnog zastupanja i poslovi naplate, kontrole naplate i prinudne naplate prihoda koji su izvorni prihodi budžeta grada“, rekla je ona.

Šopinova je naglasila da je potrebno nastaviti trend da sve jedinice lokalne samouprave nemaju identične nadležnosti, odnosno da se naprave razlike između onih koje su svojim kapacitetima i stepenom razvoja sposobne da preuzmu određenu vodeću ulogu u smislu razvoja i da za one, koje nemaju vlastite kapacitetete, obavljaju i neke nadležnosti.

„Želimo da opštine i gradovi postanu mjesta koja su prepoznatljiva po svojoj konkurentnosti i otvorena za investitore“, rekla je Šopinova, istakavši da je neophodno uspostaviti i optimalnu teritorijalnu organizaciju, podstaći razvoj nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave kroz nove oblike finansijske i nefinansisjske podrške.

Današanja javna rasprava organizovana je za zaposlene u opštinskim i gradskim upravama i za sve zainteresovane građane.

Do sada su javne rasprave održane u Trebinju i Istočnom Sarajevu, a slijede u Bijeljini, Doboju, Prijedoru i Banjaluci.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare