Inicijativa Savjetu ministara BIH da pomogne obnovu mosta

0

FOČA, – Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović razgovarao je danas u Foči sa rukovodstvom ove opštine o projektima stambenog zbrinjavanja povratnika i raseljenih, ali i o mogućnostima obnove starog željeznog mosta na rijeci Drini.

Jović je istakao da je najvažnije da će kolektivni izbjeglički centri u BiH, od kojih je jedan i u opštini Foča, biti zatvoreni, te da je novac za taj projekat već obezbijeđen.

Govoreći o potrebi obnove mosta na Drini, koji je porušen u NATO bombardovanju 1995. godine, a na čijem mjestu se nalazi privremena konstrukcija, Jović je naglasio da će uputiti inicijativu Savjetu ministara BiH za obezbjeđivanje sredstava.

„Ovo pitanje nije u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, ali jeste u nadležnosti Savjeta ministara“, rekao je Jović, dodavši da je obnova mosta od strateškog značaja za regiju i da bi mnogo značila u procesu pomirenja.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da će u okviru četiri projekta entitetskih ministarstava i ministarstva na nivou BiH na području ove opštine biti izgrađeno 66 stambenih jedinica za raseljene i povratnike.

On je naveo da će se, osim rješavanje problema kolektivnog centra izgradnjom stambene zgrade na novoj lokaciji, jedna zgrada graditi i za izbjegle i raseljene koji su se opredijelili da svoje trajno rješenje nađu u Foči, te da je u toku gradnja 15 kuća za povratnike Bošnjake i 20 kuća za interno raseljene Srbe.

„Kada je riječ o infarstrukturnim projektima, osim obnove elektro i putne mreže, opština je kandidovala projekat obnove mosta na Drini, jer je to veoma važna komunnikacija, koja sa magistralnog puta povezuje grad, pa i povratnički dio grada, sa ostatkom svijeta“, rekao je Mašić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare