Informisanje potrošača o uslugama od opšteg interesa

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Republici Srpskoj ima 10 udruženja koja rade na zaštiti potrošača i građani se sve više obraćaju kada imaju određeni potrošački problem, rečeno je danas u Istočnom Sarajevu tokom okruglog stola o informisanju potrošača o uslugama od opšteg ekonomskog interesa.

Okrugli sto organizovalo je Udruženje građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske s ciljem podizanja svijesti kod potrošača, ali i pružalaca usluga.

Portparol Udruženja Snježana Rosuljaš rekla je novinarima da u Republici Srpskoj ima 10 udruženja koja rade na zaštiti potrošača i da se u svim centrima građani sve više obraćaju kada imaju određeni potrošački problem.

„Mi im pružamo savjetodavne usluge, pišemo prigovore na osnovu Zakona. Bitno je da potrošači sačuvaju fiskalni račun“, navela je Rosuljaševa i napomenula da je veoma bitno upoznati građane o Zakonu o zaštiti potrošača Republike Srpske, kao i o njihovim pravima u procesu pružanja određenih usluga.

Ona je pojasnila da je u potraživanju potrošačkih prava prvi korak da se potrošač obrati udruženju, te da se prigovor najprije upućuje prema trgovcu, te da se u većini slučajeva tu problem i rješava.

„Ukoliko se ne riješi u tom koraku problem, imamo dobru saradnju sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove i u tom slučaju oni izlaze na teren“, rekla je Rosuljaševa.

Sara Radanović iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske rekla je da Ministarstvo realizuje niz politika na sprovođenju Zakona, te da se za to na godišnjem nivou izdvajaju značajna sredstva.

„Dio sredstava izdvaja se za finansiranje režijskih i materijalnih troškova, a dio za sprovođenje projekata“, rekla je Radanovićeva.

Ona je podsjetila da je Zakon o zaštiti potrošača na snagu stupio 2012. godine, te da je naknadno bilo određenih izmjena u Zakonu, a sve s ciljem bolje zaštite potrošača.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare