Informacije o toku izgradnje sportske dvorane u Palama

0

Izvođač radova na izgradnji sportske dvorane u Palama (AD „Građenje“ Pale) se obratio Opštini Pale sa Zahtjevom za produženje roka od 103 radna dana. Nadzorni organ (Institut za građevinarstvo Banja Luka) je potvrdio da je u periodu od 300 ugovorenih dana objektivno došlo do usporavanja radova i to:

– pripremni radovi na formiranju gradilišta (čišćenje materijala i demontaža opreme ranijih izvođača) – 12 dana

– nepovoljni klimatski uslovi u toku prošle zime (padavine i niske temperature prema upisu u građevinski dnevnik) – 66 dana

– povećan obim posla zbog nepredviđenih radova – 25 dana.

Opština Pale je prihvatila produženje roka, što ne ugrožava konačan plan otvaranja Sportske dvorane u ljeto 2012. godine.

U prethodnom periodu Opština je obezbijedila glavne projekte za:

– izgradnju cjevovoda za vodu do dvorane,

– izgradnju kanalizacionog kolektora,

– dovođenje električne energije adekvatnog napona i

– vanjsko uređenje.

Od navedenih projekata, kanalizacioni kolektor je izveden u potpunosti, kabal električne energije je uveden u objekat a do 15. decembra će biti montirana trafo stanica, radovi na izgradnji cjevovoda za vodu do dvorane su u toku. Kada je u pitanju projekat vanjskog uređenja, u toku su radovi na izgradnji drumskog mosta preko rijeke Miljacke, dok će ostali poslovi biti predmet procedura javnih nabavki tokom zimskog perioda kako bi u proljeće imali poznate izvođače.

Od ranije je poznato da je u ovaj kapitalni objekat grad Istočno Sarajevo uložio 3,7 miliona KM, da Opština Pale za realizaciju 1. faze ima na raspolaganju 5 miliona KM kreditnih sredstava kao i dio budžetskih sredstava, ali treba pomenuti da je Savjet za razvoj Republike Srpske 09.09.2011. godine zauzeo stav „da je potrebno iznaći mogućnost da se u 2011. godini odobri 500.000 KM, a u 2012. godini 1 milion KM“, što još uvijek nije realizovano.

Podsjećamo da je Skupština opštine Pale u junu ove godine donijela Odluku o prenosu prava korišćenja 2305 m2 prostora unutar objekta na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a za potrebe Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Obzirom da se prostor prenosi „u sivoj fazi“ potrebno je da Univerzitet izvrši završne radove.

Obzirom da je izgradnja Sportske dvorane istorijski kapitalni projekat, očekujemo od javnosti Pala razumijevanje, odnosno još malo strpljenja do otvaranja dvorane i stavljanja u funkciju, što je definitivno izvjesno u ljeto 2012. godine, a na radost građana Pala.

(www.palelive.com / Opština Pale)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare