Imenovana radna grupa za traženje rješenja

0

ZVORNIK – Skupština opštine /SO/ Zvornik usvojila je danas Prijedlog zaključka kojim se formira petočlana radna grupa čiji će zadatak biti da do narednog skupštinskog zasjedanja pripremi odgovarajuće akte, radi rješavanja zahtjeva Udruženja ratnih vojnih invalida /RVI/ i Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik.

Zaključak je donesen na osnovu inicijativa opštinskog Udruženja RVI i Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik, da bi se iznašla rješenja kada je riječ o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata u naseljima u kojima je zemljište za izgradnju dodijelila opština Zvornik, odnosno kada je riječ o otkupu zemljišta i njegovog prevođenja u vlasništvo lica iz ovih kategorija koja su na njemu izgradili objekte.

Zamjenik načelnika opštine Zvornik Bojan Ivanović rekao je da je donesen zaključak da se formira radna grupa koju će činiti tri pravnika iz opštinske uprave i predsjednici opštinskog Udruženja RVI i Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik.

On je dodao da radna grupa treba da sagleda sve mogućnosti rješavanja ove problematike i uputi inicijativu prema Vladi Republike Srpske za izmjene važećih zakona da bi se ovim kategorijama stanovništva pomoglo.

Ivanović je podsjetio da ova udruženja traže izmjene koje se odnose na visinu naknade koju treba platiti za sticanje vlasništva nad zemljištem, odnosno da se omogući da graditelji iz ovih kategorija steknu vlasništvo nad zemljištem besplatno ili u visini od 0,50 do jedne konvertibilne marke po metru kvadratnom.

Predsjednik Udruženja RVI Zvornik Dragislav Mijanović izrazio je zadovoljstvo zbog uvrštavanja ove tačke dnevnog reda i formiranja radne grupe.

Mijanović je prije dva dana na konferenciji za novinare rekao da će članovi ovog udruženja blokirati rad SO, ukoliko se na narednom zasjedanju ne uvrsti u dnevni red inicijstiva za izmjenu skupštinske odluku o legalizaciji placeva ratnim vojnim invalidima.

Podsjećajući da je 350 RVI dobilo placeve za gradnju porodičnih kuća, Mijanović je rekao da je samo 10 odsto RVI uspjelo u prošloj godini da otkupi placeve, dok ostali nisu bili u mogućnosti zbog lošeg opšteg ekonomskog stanja.

Mijanović je rekao da je zvorničko Udruženje RVI, 21. februara, uputilo zahtjev opštini Zvornik za podnošenje prijedloga SO Zvornik za dodjelu placeva besplatno ili u naknadi od 0,50 do jedne konvertibilne marke po metru kvadratnom, koji su dodijeljeni RVI od prve do desete kategorije.

„Zbog lošeg ekonomskog stanja, koje se manifestuje i na opštinu Zvornik, te zbog velikih troškova provođenja postupka legalizacije, znatan broj RVI nije u mogućnosti da provede cjelokupnu proceduru za dobijanje naknadnog odobrenja za gradnju i upotrebu objekta, zbog čega je potrebna izmjena odluke o legalizaicji placeva“, rekao je tada Mijanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare