Imena izvršilaca masakra nad Jabučanima poznata, ali kazne još nema

1
Groblje Jabuka
Groblje Jabuka

FOČA – Imena zločinaca su poznata, neki su i saslušavani, ali za zločin u fočanskoj Jabuci, kada je muslimanska vojska iz Goražda svirepo ubila 43 srpska mještana, nikada nisu podignute optužnice i sve su prilike da se čeka da pomru svjedoci, ali i izvršioci, istaknuto je danas u Foči na obilježavanju 25 godina od ovog zločina. Masakr nad srpskim civilima 18 sela nekada fočanske Mjesne zajednice Jabuka, koja je nakon Dejtona pripala Federaciji BiH, koji se dogodio 23. jula 1992. godine, prvo je masovno stradanje Srba u opštini Foča u proteklom ratu.

Muslimanska vojska tada je popalila sve kuće i pomoćne objekte na koje je naišla ubijajući sve pred sobom, a milosti nije bilo ni za slijepe i nepokretne starice, djevojke i djecu, koje su ubijali i palili u njihovim kućama.

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dječak Novo Elez.

Svjedok zločina LJubiša Simović prisjeća se da su njegovi rođaci i komšije izdahuli u strašnim mukama.

„Nedužne mještane su masakrirali, palili ih u kućama, upisivali im slova `U`… Teško mi je da pričam o tome. I nakon 25 godina se naježim kad se toga sjetim“, kaže Simović, koji je predsjednik opštinskog Udruženja prognanih i raseljenih Srba.

On navodi da su svjedoci u više navrata davali izjave pravosudnim organima Srpske i BiH, ali da zločin još nije procesuiran.

„Mislim da se nikada neće ni procesuirati. Mi smo dostavili imena zločinaca, a neki od njih su i saslušavani, ali optužnice nisu ugledale svjetlost dana. Svjedoci umiru, čovjeku bi bilo lakše da hoće bar jedan zločinac biti kažnjen“, kaže Simović.

Neđo Mastilo, kome su ubijeni brat, rođaci i komšije, kaže da je očigledno da se sudski postupak namjerno prolongira dok svi svjedoci ne umru da sutra ne bi imao ko reći da je ratni zločin počinjen.

„Mi iz godine u godinu ponavljamo jednu istu priču, ali nema pomaka. Razočarani smo u prvosudne organe koji bi trebalo to da istraže“, rekao je Mastilo.

Na Gradskom groblju Božovac, gdje su nakon Dejtonskog sporazuma i egzodusa preostalih Srba iz Jabuke preneseni posmrtni ostaci, rodbina stradalih i opštinske delegacije danas su prislužili svijeće i položili cvijeće.

Parastos ubijenim Jabučanima biće služen na Preobraženje, 19. avgusta, u crkvi u Jabuci, koja je 23. jula 1992. minirana i do temelja srušena.

Crkva je prilozima vjernika obnovljena 2005. godine, ali u nju, osim jednom u godini, kada se na crkvenom saboru okupe nekadašnji mještani, gotovo da nema ko da dođe.

 

(www.palelive.com / Srna)

 

 

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nece biti nijedan zlocinac kaznjen to treba da nam je jasno. Sudove u BiH ne iskreno i ne interesuju srbske zrtve. Sama BiH je i nastala kao nezavisna drzava na temeljima antigonizma prema Srbima. Narode Srbski ne budi naivan da ocekujes bilo sta od drzave koja je u samoj svojoj sustini neprijeteljska prema Srbima.