Identifikacija problema žena u Zvorničkoj opštini

0

ZVORNIK – U Zvorniku je održan okrugli sto o temi „Identifikacija problema žena u zvorničkoj opštini“, koji su u okviru projekta „LJudska prava svim ženama u BiH“, realizovali Humanitarno udruženje „Žene Trnova“ i nevladina organizacija „Žene ženama“.

Suorganizator okruglog stola je Komisija za ravnopravnost polova opštine Zvornik.

Predsjednik opštinske Komisije za ravnopravnost polova Dušica Savić rekla je da su učesnice bile žene koje su se, svaka na svoj način, afirmisale u poslu kojim se bave, a koje su na okruglom stolu razgovarale o temi „Identifikacija problema žena u zvorničkoj opštini“.

„Interesantno je bilo čuti različita razmišljanja, ali cijenim da će nas to dovesti do zaključaka šta su to problemi na području zvorničke opštine kad su žene u pitanju“, rekla je Savićeva.

Ona je istakla da će učesnice okruglog stola naknadno dostaviti viđenje problema, nakon čega će se raditi na njihovom rješavanju u saradnji sa donatorskim organizacijama, uključujući i kapacitet lokalne uprave.

Savićeva je rekla da su zvorničke žene bile domaćin okruglom stolu koji se realizuje u okviru Programa održivosti civilnog društva u BiH.

Izvršni direktor Humanitarnog udruženja „Žene Trnova“ Milena Regoje rekla je da je cilj okruglog stola da se žene u lokalnim zajednicama aktiviraju na identifikaciji i rješavanju problema, ali i na rješavanju problema koje imaju njihove zajednice.

„Okupili smo žene iz različitih sektora – akademske zajednice, vlasti, biznis sektora i nevladinih organizacija, da identifikuju same probleme koje imaju u lokalnoj zajednici i predlože načine kako bi ih rješavale, zajedno sa organizacijama koje provedu ovaj projekat. Nakon toga ćemo, zajedno sa ženama koje budu predložene kao aktivistkinje iz ove zajednice, zagovarati na višim nivoima vlasti njihovo rješavanje“, rekla je Regoje.

Ona je ocijenila da je današnji okrugli sto bio veoma konstruktivan, sa učesnicama koje su aktivno učestvovale u diskusiji u cilju identifikacije problema u svojoj sredini.

„Kada povučemo paralelu sa drugim lokalnim zajednicama, u kojima smo do sada bili, mogu reći da žene uglavnom izdvajaju iste ili slične probleme, kao što su međusobna nesolidarnost, neprihvaćanost jedne od strane druge kao ličnosti, loš aktivizam i apatija, te problem nezaposlenosti“, istakla je Regoje.

Projekat „LJudska prava svim ženama u BiH“ realizuju udruženja „Žene Trnova“ i „Žene ženama“, uz podršku organizacija Centri civilnih inicijativa i Centra za promociju civilnog društva, a uz finansijsku podršku USAID-a i britanske Ambasade u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare