I dalje se traži oko 300 lica nestalih u minulom ratu

0

SOKOLAC – Polaganjem vijenaca na Vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu i služenjem parastosa za poginule srpske borce u manastiru na Ravoj Romaniji danas je obilježen je Dan nestalih i poginulig boraca Vojske Republike Srpske.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić rekao je novinarima da se na Sarajevsko-romanijskoj regiji još traži više od 300 lica nestalih u minulom ratu a u Republici Srpskoj više od 1.000 nestalih boraca i civila.

On je naglasio da je proces traženja usporen kada je ta nadležnost oduzeta od Srpske i kada je Srpska u dobroj mjeri obespravljena da to traži, te naglasio da treba i dalje tražiti rješenje za ovaj problem.

„Trebamo stalno vršiti pritisak na zajedničke institucije kako bismo uspjeli da riješimo problem više od 300 nestalih sa Sarajevsko-romanijske regije i više od 1.000 u cijeloj Republici Srpskoj, iako na žalost nema dovoljno volje od bošnjačkih predstavnika da se taj problem riješi“ naglasio je Tomić.

Prema njegovim riječima jedan od gorućih problema Sarajevsko-romanijske regije, od Trnova do Rogatice jeste i 208 nazaposlenih iz kategorije djece poginulih boraca.

„Apelujemo i sa ovog mjesta da i privatna preduzeća i državne institucije imaju malo više razumijevanja da riješimo taj problem jer je to veliko breme svih nas koji smo učesnici rata i svih nas koji se nalazimo na odgovornim funkcijama“, poručio je Tomić.

Milka Kokot rekla je novinarima na Sokocu da već 29 godina traži posmrtne ostatke svog oca Gojka /53/ i brata Dragana /27/ koji su ubijeni u aprilu 1992. na kućnom pragu u Sarajevu, ali i svih ostalih nestalih Srba u ime organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

„Molim sve koji mogu da nam pomognu od najnižeg do najvišeg nivoa vlasti da nam pomognu u svakoj situaciji u procesu traženja nestalih, jer mi ne možemo to sami bez bitnih subjekata cjelokupne zajednice“, izjavila je Kokot.

Prema njenim riječima, još se u Sarajevu traže 183 Srbina nestala od Ilidže do Baščaršije, te 393 na Sarajevsko-romanijskoj regiji do Goražada.

Predsjednik Opštinske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Trnovo Goran Timotija izjavio je da se Dan nestalih i poginulih boraca obilježava da bi održali kulturu sjećanja i apelovali na sve nadležne institucije koje se bave procesom traženja nestalih lica.

Timotija, koji je i zamjenik predsjednika Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, podsjetio je da je 2000. godine 15. septembar proglašen za Dan nestalih i poginulih boraca Repubike Srpske jer je na taj dan procentualno najviše nestalo srpskih boraca, te da Gradska organizacija Istočno Sarajevo ovaj Dan uobičajeno obilježava 14. septembra.

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Jovan Golijan istakao je da je ova gradska organizacija osnovana i podmlađena da bi se sačuvalo sjećanje na ljude koji su ugradili svoje živote u temelje Srpske i da se dozovoli da se ovakve organizacije gase.

Prema njegovim riječima gorući problem ove organizacije uz traženje nestalih je nezaposlenost djece poginulih, te naveo da je oko 90 odsto djece poginulih boraca sa visokom stručnom sptremom je zaposleno uz pomoć Vlade i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, te da ostaje problem zapošljavanje djece za koja do sada nije riješeno to pitanje.

Nakon što su delegacije Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i opština Grada Istočno Sarajevo i opštine Rogatica, položile vijence na Vojničkom spomen groblju na Sokocu, u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji služen je parastos za poginule srpske borce u minulom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare