Hrizostom: Da molitvom u Crnoj Gori zasija svjetlost Svetog Save

0

FOČA – Najveći pravoslavni hram u BiH, Hram Svetog Save u Foči obilježio je hramovnu slavu, a tim povodom svetu arhijerejsku liturgiju služio je NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U okviru liturgije obavljen je obred lomljenja slavskog kolača, a najmlađima su podijeljeni paketići sa slatkišima.

U obraćanju vjernicima mitropolit Hrizostom je naveo da Srbi, kako u svojim matičnim zemljama, tako i u rasijenu širom svijeta, danas slave utemeljivača svoje Crkve i prosvjetitelja koji je svojim podvigom zadivio ondašnji svijet i Istoka i Zapada.

On je istakao da se Sveti Sava, odričući se privilegije princa i odlazeći u pustinju da se podvizava i da služi nevoljnima, naučio riječi Gospodnjoj „da služi drugima, ako hoće da bude prvi“.

„Sveti Sava završio je najveću školu – školu monaštva, školu podviga i poslušnosti i riječi Božije, na najvećem univerzitetu u Svetoj Gori. Kao takvog, Gospod ga je prepoznao i prizvao da bude onaj koji će ustrojiti Crkvu Hristovu u srpskom narodu“, rekao je vladika Hrizostom.

Prema njegovim riječima, osim toga što je sebe usavršavao u molitvi i podvigu, Sveti Sava je bio više od arhiepiskopa – bio je i prosvjetitelj, jer je srpskom narodu u tami donio svjetlost.

„Srpski narod je gledajući Svetog Savu i slušajući riječ njegovu bio svjestan da pred sobom ima svetitelja Božijega i nauku koja je njima prikladna, koju on može da im preda da je oni razumiju. Isto kao što je Gospod Isus Hristos činio i govorio jednostavno da ga jevrejski narod kroz priče razumije“, pojasnio je mitropolit dabrobosanski.

Osvrćući se na stanje Srpske pravoslavne crkve i vjernika u Crnoj Gori, vladika Hrizostom je naveo da je neshvatljivo da se u kolijevci Svetog Simeona osporava identitet srpskog naroda i da se svetinje koje su Nemanjići gradili pokušavaju oteti, što čak ni Turci nisu radili.

„Doživjeli smo da to čine naša braća, koja su izgubila vezu sa Svetim Savom, ali pomolimo se Bogu i za njih da ih Gospod prosvijetli, da ih Sveti Sava umudri, jer su i oni njegova čeda. Da se moltivom pobijedi zlo i neprosvijećenost u Crnoj Gori, da ponovo zasija svjetlost Svetog Save, da možemo biti ponosni na šta smo uvijek bili ponosni, na tu zemlju nepobjedivih Srba“, naveo je mitropolit dabrobosanski.

Vladika Hrizostom je naglasio da Mitropolija daborbosanska nastavlja da slavi osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, obilježavajući u ovoj godini isto toliko godina od osnivanja ove eparhije.

(www.palelive.com/Srna)