Hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu proslavlja krsnu slavu

0

SARAJEVO – Hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu danas proslavlja krsnu slavu. Nakon svete litrugije i slavskog obreda po obučaju je obavljeno osveštanje grožđa, a nakon toga je krenula litija oko hrama.

Hram su 1940. godine sagradili svojim prilozima pravoslavni Srbi parohije Dolačke i brojni priložnici iz drugih parohija.

„Hram Svetog Preobraženja završen je i osvještan 8. septembra 1940. godine uz prisustvo NJegove svetosti patrijarha srpskog Gavrila Dožića, mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića, episkopa Nikolaja Velimirovića, Nektarija Krulja i Nikolaja Jokanovića, te 50 sveštenika, visokih gostiju i oko 50.000 vjernika“, naveo je paroh Dolački Čedomir Đelmo.

Prema njegovim riječima, od tada se svake godine u tom hramu proslavlja Sveto Preobraženje kao krsna slava svetog hrama.  Kum slave hrama ove godine je Nedeljko Elek sa svojom porodicom.

U svome postojanju od 70 godina, hram Svetog Preobraženja u Novom Sarajevu dva puta je zatvaran i skrnavljen. U periodu od 1941. do 1945. godina vlasti Nezavisne države Hrvatske zatvorile su hram, a sveštenike protjerale, a u ratnom periodu od 1992. do 1995. godina hram je bio provaljen i opljačkan. Popravljen je i osveštan po završetku rata 1995. godine.

Poslije rata od 1995. godine, hram je obnovljen staranjem nadležnog paroha i parohijana.

Hram je temeljno očišćen i osveštan, uređena je porta i opravljen krov. Od prokišnjavanja i vlage oštećene su električne instalacije i freske. Spoljni zidovi hrama od tesanog bijelog kamena, potamnili su na nekim dijelovima toliko da su i crnili. Tokom narednih godina otklonjene su posledice oštećenja hrama. Postavljena je nova instalacija, obnovljena je zidna ograda, očišćena je fasada hrama od nataloženih tamnina.

Od 2004. godine počinje oslikavanje unutrašnjosti hrama. Nakon svih ovih i drugih manjih radova, hram Svetog Preobraženja u opštini Novo Sarajevo je po izgledu i dobrom održavanju jedan od najljepših u eparhiji Dabrobosanskoj.

Radovi na postavljanju podnog grijanja u hramu završeni su do 19. avgusta 2009. godine – do hramovne slave Svetog Preobraženja, koja je svečano proslavljena uz prisustvo NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja i uz sasluženje sedam sveštenika.

Tokom liturgije, mitropolit Nikolaj je unaprijedio sadašnjeg paroha i starješinu hrama oca Jadrana Danilovića protonamjesnika u čin protojereja. Protojerej Jadran Danilović je paroh Dolački i starješina hrama od 2001. godine.

Pri ovom hramu su služili sveštenici: Zamfir Miličević, Jovan Marjanović, Jovan Škaljak, Veljko Škaljak, Vojislav Čarkić, Lazar Vasiljević, protosinđel Avakum Rosić, Jadran Danilović i Čedomir Đelmo.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare